ДКЕВР ще утвърждава еднокомпонентна цена на топлоенергията за крайните потребители

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще утвърждава еднокомпонентна цена на топлоенергията за крайните потребители. Това предвиждат измененията и допълненията в наредбите за регулиране цените на топлинната енергия. С тях подзаконовата нормативна уредба се привежда в съответствие с промените в Закона за енергетиката.

ДКЕВР ще може да определя преференциална цена на топлоенергията и за доставчика. Според закона, потребителите на топлинна енергия в сграда – етажна собственост, могат да купуват топлинна енергия от доставчик, избран с решение на общото събрание на етажната собственост. Това означава, че, при желание на живущите, всяка сграда ще може да избира свой доставчик. Това могат да са юридически лица, регистрирани като търговци, които в съответствие с енергийния закон се избират от общото събрание.

Заради промените в Закона за енергетиката ще бъдат изменени и наредбите за регулиране цените на природния газ и на електрическата енергия. За електроенергийния сектор измененията в нормативната уредба са свързани с необходимостта да бъде прецизирано съответствието на закона с изискванията на европейското законодателство за либерализиране на пазара на електроенергия и свързаното с него преструктуриране на електроенергийните предприятия – НЕК и електроразпределителните дружества, чрез създаване на независими оператори на преносната и разпределителните мрежи.

От 1 юли 2007 г. остават регулирани цените за пренос на електрическа енергия по преносната и разпределителните мрежи. Поради създаването на независим електроенергиен системен оператор е въведен нов вид регулирана цена – за достъп до мрежите за пренос и разпределение на електрическа енергия. Регулирани остават и цените, по които крайните снабдители продават електричество на ограничена категория потребители – битови потребители и предприятия с по-малко от 50 души персонал и годишен оборот до 19,5 млн. лв. За да може ДКЕВР да регулира тези цени, тя определя квоти от разполагаемост за производителите на електрическа енергия, в рамките на която те продават електроенергията по регулирани цени на крайните снабдители или на обществения доставчик. Регулирани остават и цените за присъединяване към мрежите.

ДКЕВР ще определя преференциалната цена на електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници. Тя трябва да е не по-ниска от 70 на сто от средната продажна цена за предходната година на обществените или крайните снабдители и добавка, определена от комисията по критерии в зависимост от вида на първичния енергиен източник, посочени в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

Преференциалната цена на електрическата енергия, произведена по комбиниран начин от централите за електрическа и топлинна енергия ще се определя на база на индивидуалните разходи за производство и добавка, определена от комисията по групи производители и по критерии, посочени в наредбата.

Измененията на наредбата за регулиране цените на природния газ се отнасят главно към прецизирането на процедурите по разделяне и регулиране на дейностите по доставка, транзит, пренос и съхранение на природния газ. За сектор “Газоснабдяване” промените в Закона за енергетиката са свързани с необходимостта нормативната рамка да бъде в хармонизирана с правото на ЕС за либерализиране на пазара на природен газ и преструктурирането на “Булгаргаз” ЕАД с оглед създаването на независим комбиниран оператор.

При регулирането на цените на природния газ ще се използва методът “норма на възвръщаемост на капитала”, известен още като “разходи плюс” и метод чрез стимули. Това е един от най-съвременните начини за регулиране на цените, който е разработен и прилаган в обществените услуги в редица страни от ЕС. Целта е да се създадат подходящи условия за стимулиране на естествените монополи да използват по-рационално наличните ресурси и да работят по-ефективно, което ще доведе до подобряване качеството на услугите за крайните потребители.

В наредбата се определят възможности ДКЕВР да прави регулаторни прегледи на лицензираните дружества. Това означава, че ще се извършват подробни анализи и оценки на отчетна и прогнозна информация за необходимите приходи, включително икономически обоснованите разходи за дейностите по съответните лицензии и възвръщаемост на капитала на всяко едно дружество.

Предвижда се енергийните предприятия да могат да прилагат по-ниски от утвърдените от комисията цени само при условие, че това не води до кръстосано субсидиране между отделните групи техни потребители.

В срок до седмица след получаването на решенията за утвърждаване на нови цени дружествата ще публикуват в средствата за масово осведомяване новите си пределни цени, които ще се прилагат от първо число на месеца, следващ публикуването.

От 1 юли 2007 г. остават регулирани цените за пренос на природен газ по преносната и разпределителните мрежи и цената за съхранение на природен газ. Регулирани за ограничена категория, т. нар. “защитени” потребители, остават и цените, по които крайните снабдители продават природен газ на битови потребители и на предприятия с по-малко от 50 души. ДКЕВР регулира и цените, по които общественият доставчик продава газ на крайните снабдители на суровината. Регулирани остават и цените за присъединяване към мрежите.

ДКЕВР ще продължи да организира обществено обсъждане на цените на енергоносителите, въпреки че в Закона за енергетиката е записано, че решенията на комисията за утвърждаване на цените е индивидуален административен акт. С провеждането на обществено обсъждане ДКЕВР показва на обществото, че работи в условията на достъпност, публичност и прозрачност при утвърждаването на цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *