Длъжници плащат 36 здравни вноски накуп

От 4 на 6% ще се увеличи здравната вноска на близо 4,5 милиона граждани, осигурявани от държавата – пенсионери, деца до 18 г. и военнослужещи.
Това съобщи пред журналисти председателят на парламентарната комисия по
здравеопазване Лъчезар Иванов след дискусия за промените в Закона за здравното осигуряване, предаде БТА.
Преструктурирането на болниците като част от планираните реформи в здравеопазването предвижда от над 24 университетски болници в страната да останат седем. В София от 19 университетски болници ще останат само три – „Александровска“, „Св.Екатерина“ и ИСУЛ, каза Лъчезар Иванов.
В България има 420 болници за активно лечение, но дали те предоставят на нашите граждани добра медицинска услуга, попита Иванов. Във време на икономическа криза не можем да си позволим един пациент да бъде препращан от болница в болница, заяви той.
От Истанбул в дискусията се включи и финансовият министър Димеон Дянков, който каза, че трябва да се мисли за оптимизация на броя и типа болници.
Предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване, направени днес по време на кръглата маса, ще се приемат в 14-дневен срок, след което ще бъдат разгледани между първо и второ четене на законопроекта, допълни Иванов.
Предложенията са НЗОК да има един директор, който да се избира от Народното събрание, и надзорен съвет от осем души. Ще се обсъди и идеята хората, които не са плащали, да могат да се върнат в системата на здравното осигуряване след еднократно заплащане на сумата в размер на 36 здравноосигурителни вноски, обясни Иванов.
„Искаме да вкараме една дисциплина у хората и да знаят, че ще плащат повече, ако не си платят здравните вноски навреме. Ще имаме един балансиран бюджет за здравеопазване, което досега не беше така. Ще се предприемат мерки за увеличаване на събираемостта от държавата”, допълни депутатът от ГЕРБ.
Друго важно предложение относно събираемостта е 8-те процента вноска да влязат изцяло в касата, което досега не се прави. Няма да се трупа излишък в БНБ, бе категоричен Иванов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *