Длъжници погасяват 20 млн.лв. в НАП-Бругас за три месеца

20 милиона лева просрочени задължения, от които шест доброволно изплатени, са постъпили в Националната агенция по приходите /НАП/-Бургас за второто тримесечие.

„Вече е налице тенденция за нарастване дела на доброволното плащане, а това е знак и за повишена данъчна и осигурителна култура, както сред гражданите, така и сред бизнеса“, коментира директорът на дирекция „Събиране“ в териториалната дирекция на НАП Светослав Синков.

През второто тримесечие на годината публичните изпълнители са разпратили в региона 6909 покани за доброволно изпълнение. След мерки на принудително събиране в държавния бюджет са внесени близо 13 милиона лева.

За просрочени задължения за 8 милиона и 500 хиляди лева са отнети паспортите на 52 души от областта. Други петима са предадени на прокуратурата за предприемане на действия във връзка с изпадане в неплатежоспособност.

За установени и неизплатени в срок публични вземания – данъци и осигуровки, са наложени обезпечителни мерки за 14 милиона лева по балансова стойност.

Наложени са възбрани за продажба върху недвижимо имущество, терени в промишлени зони, атрактивни парцели край морето, а също – хотел и яхта. Публичните изпълнители са запорирали и банкови сметки за повече от 3 милиона лева.

За първото полугодие са погасени задължения, установени с ревизионни актове, по осигурителни фондове за 652 хиляди лева, съобщиха още от приходната администрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *