Дмитрий Медведев уволни Лужков

© Снимка:БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев е подписал указ за уволнението на московския кмет Юрий Лужков поради загуба на доверие. За временно изпълняващ длъжността е назначен първият заместник-кмет Владимир Ресин.
Юрий Лужков, който управлява руската столица от 18 години, е разбрал за своето уволнение тази сутрин, когато е отишъл на работа за да участва в заседание на московското правителство. Същевременно от пресслужбата на Дмитрий Медведев, който в момента е на посещение в Китай, съобщиха, че президентът не планира да се срещне с отстранения от длъжност кмет.
За предсрочното уволнение на Юрий Лужков, който миналата седмица празнува в Австрия своя 74-ти рожден ден, се заговори през това лято след като няколко пъти той влезе в конфликт с Кремъл. Федералните ТВ канали излъчиха в началото на септември серия документални филми, които критикуваха управлението на Лужков и свързаха името му, както и това на неговата съпруга- Елена Батурина, с корупционни скандали.
След отстраняването на Лужков, длъжността московски кмет временно ще изпълнява неговият първи заместник – 74-годишният Владимир Ресин, който отговаря за строитолството в руската столица.
В Москва вече коментират, че формулировката за уволнението на Лужков, а именно „загуба на доверие от страна на президента“ е неочаквано остра и явно показва, че не е постигнат компромис или споразумение за неговата бъдеща съдба. Московският кмет е със статут на губернатор и затова се назначава от президента, а не не се избира пряко.

Самият Юрий Лужков, който в неделя се завърна от едноседмична почивка в Австрия, вчера за първи път се появи публично на конференция на ЮНЕСКО, и заяви пред журналисти, че не възнамерява да се оттегля от поста по собствено желание.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *