Днес е Архангеловден

© Снимка:БГНЕС

Архангеловден е. Православната църква почита днес Св. Архангел Михаил – военноначалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Това е вторият по значение есенен празник след Димитровден. Във всички храмове на страната днес ще бъдат отслужени празнични литургии.
„Да бъдат с вяра, да присъстват на литургията, да се помолят за домовете, за семействата си, Божият Архангел Михаил да бъде техен защитник, представител, да ги предпазва от злото. Така както символизира, че е боец, воин срещу злото, така да направи с нашите домове и семейства. Църквата не почита само него, почита всички светци. Архангел Михаил е единият от небесните чинове от безплътните сили. Той е известен с това, че водил небесното войнство срещу възгорделия се и паднал Денис – ангелът на злото. Той не е светец, той е архангел. Това са архангелите, които подпомагат и провеждат Божията воля тук, на земята. Затова го почитаме като един посредник между земната, войнстващата и небесната църква“, разказва за символиката на празника отец Mина от столичния храм „Св. Неделя“.
Народната вяра представя светеца като справедлив и състрадателен. В негова чест в много села се правят сборове и обща трапеза, която трябва да бъде празнична. На този ден се пекат т.нар. Рангеловски хлябове. Освен това, задължително на трапезата трябва да има овнешко месо, варено жито, фасул и варено жито.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *