Днес е Световният ден за борба срещу СПИН

За шестнадесети път Българският младежки Червен кръст /БМЧК/, съвместно с партньорите от коалиция „АНТИСПИН“, ще отбележи 1 декември – Световния ден за борба срещу СПИН. Това съобщиха от БМЧК. Във всички области на страната ще се проведат разнообразни прояви, които са част от националната кампанията за превенция на ХИВ/СПИН. Официално регистрираните ХИВ серопозитивни лица в България са 677

Днес за шестнадесети път Българският младежки Червен кръст, съвместно с партньорите си от коалиция „АНТИСПИН“, ще отбележи 1 декември – Световния ден за борба срещу СПИН.

Във всички области на страната ще се проведат разнообразни и интересни прояви, които са част от националната кампанията за превенция на ХИВ/СПИН, за толерантно отношение към серопозитивните и преодоляване на стигмата.

Официално регистрираните ХИВ серопозитивни лица в България са 677.

Инициативата има за цел да повиши информираността на широката общественост и в частност на младите хора в България за начините, по които човек може и не може да се инфектира с ХИВ.

Мотото на кампанията тази година е „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!“

Днес от 11.00 до 13.30 ч. ще бъдат открити стационарни пунктове на БМЧК за информиране по въпросите на ХИВ/СПИН: до метростанция „Сердика“; в градинката срещу Софийски университет „Св. Климент Охридски“; до паметника на Патриарх Евтимий.

Доброволците на БМЧК ще раздават информационни материали (картички, стикери, флаери, постери), презервативи и червени лентички – знак за съпричастност. Те ще правят и демонстрации по правилно поставяне на презерватив.

Със случайни минувачи ще бъде направена анкета за нивото на информираност по проблемите на ХИВ/СПИН. От 11.00 до 12.30 ч. в Университета за национално и световно стопанство БМЧК ще направи мултимедийна презентация на тема „Превенция на ХИВ/СПИН и толерантност към хората, живеещи с вируса.“

Ще има и дискусия по посланието на кампанията, а доброволците ще предоставят на присъстващите информационни материали, презервативи и червени лентички. С участниците в проявата също ще бъде направена анкета по въпросите на ХИВ/СПИН.

От 14.30 до 18.00 ч. ще се състои съвместна проява на БМЧК и Националния дворец на децата. Предвидена е художествена програма на деца-таланти от Националния дворец на децата. Осмокласници от четири столични училища (136 СОУ, 134 ОУ, 7 СОУ, Професионална гимназия по химически и биологически технологии) ще представят своята интерпретация на темата „ХИВ/СПИН“. БМЧК – София, ще презентира организирането на 1 декември през последните пет години. В „открито студио» ще се проведе дискусия с участието на деца от клуба по екология към Двореца на децата.

Точно в 18.00 ч. със свещи ще бъде запалена „Лента в тъмнината“ на стълбите пред Националния дворец на децата като символ на борбата със СПИН. От 19.00 ч. доброволците на БМЧК ще се включат в концерта в зала 1 на НДК като част от българската коалиция „АНТИСПИН“./Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *