Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

С поклонение на връх Околчица във Врачанския балкан ще бъде почетен подвигът на четата на Христо Ботев и ще бъде отслужен молебен за България.
В родния град на Ботев – Калофер, честването ще започне с военен ритуал и изнасяне знамето на Ботевата чета. Представители на държавни институции и членове на общонародната фондация „Христо Ботев“ ще се включат в церемонията пред паметника на поета -революционер в Борисовата градина в столицата.
От Силистра ще потегли поход по Ботевите места в Румъния, съобщава кореспондентът ни Маргарита Иванова. Група силистренски общественици, интелектуалци и образователни дейци за пореден път ще преминат по стъпките на Христо Ботев в северната ни съседка. Те ще поднесат цветя пред паметника на поета-революционер в центъра на град Браила и пред паметната плоча, белязала мястото, където са се срещали българските хъшове.
Силистренците ще запалят свещ в църквата „Възнесение Господне“ и ще поднесат цветя пред паметната плоча в двора на храма, където през 1869 година е учредено Българското книжовно дружество, днешна Академия на науките. В обиколката по традиция ще участват и представители на Асоциацията на българите в Браила.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *