Днес отварят офертите за рехабилитацията на жп линията Пловдив-Бургас

София /КРОСС/ В11.00 часа , в сградата на централното управление на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (бул. „Княгиня Мария Луиза“ №110), Комисията за разглеждане, оценка и класиране на офертите ще отвори и ще оповести ценовите оферти на допуснатите участници в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с обект: „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъците на железопътната линия Пловдив – Бургас“, съобщиха от компанията. Отварянето на офертите ще се извърши в присъствието на генералния директор на НКЖИ – инж. Милчо Ламбрев и участниците в процедурата или техни упълномощени представители. Припомняме, че на 11.02.2010 г., министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, официално даде старт на работата на Комисия за разглеждане, оценка и класиране на постъпилите оферти за участие в търга за проект „Рехабилитация на жп инфраструктура по участъците на железопътна линия Пловдив-Бургас“. Проектът е с индикатививен бюджет от 187,365 мил. евро, от които 64% безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 36% от националния бюджет.

Проектът за рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъците на железопътната линия Пловдив – Бургас, по обособени позиции включва: Позиция 1 – Рехабилитация на железопътната отсечка Михайлово – Калояновец, включително главните коловози в гарите Михайлово и Калояновец, с приблизителна разгъната дължина на железния път 21 км.; Позиция 2 – Рехабилитация на железопътните отсечки Стара Загора – Ямбол и Завой – Зимница, включително главните коловози в гарите Стара Загора и Ямбол и всички гари и спирки между тях с приблизителна разгъната дължина на железния път 120 км; Позиция 3 – Рехабилитация на железопътната отсечка Церковски – Карнобат, включително главните коловози в гара Церковски с приблизителна разгъната дължина на железния път 28 км и подновяване на железния път в отсечката Карнобат – Бургас, включително главните коловози в гарите Карнобат и Бургас и всички гари и спирки между тях, с приблизителна разгъната дължина на железния път 122 км.

Поръчката обхваща проектиране на строителните работи и тяхното изпълнение за всяка обособена позиция, както следва: • Изготвяне на работен проект, с обхват на всички дейности по подновяване/рехабилитация на железопътната инфраструктура, по позиции; • Строително – монтажни работи по железния път, по позиции, подробно описани в документацията за участие. Участниците могат да участват както за цялата поръчка, така и за всяка от обособените позиции, но само в пълния им обем.

Железопътната линия Пловдив – Бургас е част от TINA мрежата и Пан-европейски транспортен коридор VІІІ. Съществуващата железопътна линия Пловдив – Бургас е електрифицирана с обща дължина 292 км, от които 139 км – единична и 153 км – двойна линия. Проектната скорост по железопътната линия варира между 100 – 160 км/ч. Цялата железопътна линия е оборудвана с Автоматична влакова система за сигурност (Automatic Train Protection System) тип ETCS ниво 1.
Проектът „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по железопътната линия Пловдив-Бургас“ ще бъде финансиран от Кохезионен фонд на ЕС по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. Управляващ орган на Оперативната програма „Транспорт“ е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. ДП „НКЖИ“ е бенефициент по програмата.
Основната цел на проекта е да се извърши рехабилитация на железопътните участъци по железопътната линия Пловдив – Бургас. Проектът ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на Република България за развитие на железопътната инфраструктура, достигане на европейските стандарти в съответствие с политиката на ЕС и стабилното развитие на трансевропейските транспортни мрежи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *