Днес празнуваме Димитровден

© Снимка:   БГНЕС

 
 

 

 

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър. Народът вярва, че от този ден започва зимата.  Освен на хората, носещи името Димитър и неговите производни, на днешния ден празнуват и архитекти, проектанти, строителни инженери и всички работещи в строителството.
Според народните представи, Свети Димитър е покровител на зимата и студа.Той има дълга бяла брада, от която изсипва снега. 
По традиция днес се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци.
На Димитровден отбелязат своя духовен празник много селища в страната. Във Видин празникът ще започне със Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър“. След освещаването на училищните знамена с литийно шествие миряните ще се отправят към центъра на града, където на тържествена церемония ще бъдат издигнати знамената на република България и на Видин. На тържествената общинска сесия се очакват гости от страната и съседните Румъния и Сърбия.
Днес е кулминацията на тържествата в Сливен. В чест на празника ще има празничен ритуал пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Общоградското веселие на централния площад ще открият детски фолклорни състави, а вечерта концерт ще изнесе ансамбъл „Пирин“. На главната улица в Сливен ще бъде представен есенния фотосалон „Приказка за земята ни“.
На Димитровден празнуват и градовете Радомир, Айтос, Главиница, Пордим.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *