Дни след фалита на Lehman Brothers Фед още не осъзнавали в каква опасност е САЩ

Броени дни след фалита на Lehman Brothers Федералният резерв не вярва, че финансовата криза ще нанеса щети на американската икономика. Това става ясно от стенограма от съвещанието през 2008 година, която беше публикувана днес, пише Bloomberg.

Фалитът на инвестиционната банка е най-големият до този момент в историята на САЩ. „Не мисля, че ще има значителна промяна в основната перспектива”, заявява Дейв Стоктън, водещ анализатор на ФЕД по време на заседанието на 16 септември 2008 година.

„Очакваме постепенно ускоряване на ръста на брутния вътрешен продукт през следващата година”, допълва още той.

Стенограмата показва, че Федералният резерв се опитва да разбере силата на финансовата криза, която вече е на път – през август нивото на безработицата расте до 6,1%, спрямо 5% от началото на година, а и инфлацията се покачва.

Заради финансовата криза кредитирането в САЩ беше свито, което доведе до безработица от над 10%. През 2009 година над 15 млн. американци са без работа, припомня Bloomberg.

Въпреки първите сигнали Федералният резерв оставя основния лихвен процент в САЩ на ниво 2% през септември. Още в тези дни вече се чуват призиви за незабавно намаление на нивото.

Записите обаче показват, че през този период опасенията на ФЕД за икономиката на САЩ са основно съврзани с растящата инфлация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *