Добивът на петрол в Ирак достигна най-високото си равнище от 4 години

Добивът на петрол в Ирак се е увеличил значително в последно време и е достигнал през ноември най-високото си месечно равнище от 3 години и половина. Това съобщи Международната агенция за енергия (МАЕ), цитирана от Асошиейтед прес.

В месечния си доклад за пазара МАЕ посочва, че Ирак е добил през ноември 2,32 милиона барела петрол. Това е леко повишение спрямо ноември и по-значително в сравнение с януари тази година, когато е бил 1,9 милиона.

Базираната в Париж агенция уточни, че добивът на петрол в Ирак е достигнал през ноември най-високото си равнище от пролетта на 2004 г. Асошиейтед прес отбелязва, че това бе период, когато антиамериканският бунт започна да набира сила – година след свалянето от власт на режима на Саддам Хюсеин.

Високите цени на петрола са позволили на Ирак да изплати задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ) повече от година по-рано от предвиденото. Това съобщи МВФ, цитиран от световните агенции. Ирак е върнал 471-те милиона долара, отпуснати му от фонда през септември 2004 г. за нуждите на възстановяването.

Крайният срок за връщането им бе 2009 г. Ирак е погасил предсрочно задълженията си в сряда – седмица преди да започне преговори с МВФ за отпускане на нов заем.

Генералният директор на фонда Доминик Строс-Кан похвали иракските власти за проведените икономически реформи, които заедно с благоприятната конюнктура са позволили преждевременното връщане на дълга. БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *