Добивът на шистов газ няма да ни донесе по-ниски цени

Протестиращите настояват за мораториум върху използването на технологията за хидравлично разбиване за проучване и/или добиване на шистовия газ на територията на Република България. Според организаторите проучванията и евентуалният добив крият огромен риск от замърсяване на водни басейни на територията на Североизточна България и части от Югоизточна Румъния. Те искат да бъде въведена законова забрана за използването на технология за проучване и добиване на шистов газ поради многото подземни води в България и типичните географски особености на страната ни. Организаторите на протеста припомнят, че териториите, където се планира проучването на залежите на шистов газ, са много гъсто населени, ключови за земеделието на страната ни.
Един от организаторите на протеста Ангел Славчев разказа за срещата на част от противниците на добива на шистовия газ с премиера Бойко Борисов и ресорните министри Трайчо Трайков и Нона Караджова. Борисов е обещал да забрани проучванията за шистов газ при 1 % риск.
„Срещата със самия премиер Борисов продължи около 15 минути. Ние му обяснихме нашите притеснения и той каза, че ако има и един процент риск, аз няма да разреша, защото после ще ме сочат с пръст и ще казват, че аз съм разрешил да се отрови водата”, разказа Славчев. Той допълни, че е останал с впечатление, че премиерът Борисов за първи път реално се запознава с всички рискове, които носи проучването и добивът на шистовия газ.
От своя страна Мариана Христова обясни, че при проучването и добиването на шистов газ в земята се вкарва коктейл от вода със силно отровни химични вещества. Рисковете от авария са много големи, защото по неофициална статистика на фирмите при всяка 20-та сонда има дефект.
„Това е все едно да кажа, че ще замърся горния десен ъгъл на язовир Искър. Тогава вие ще пиете ли от долния ляв ъгъл?”, запита Христова. Дори и замърсяването да не стане веднага, то може да се окаже огромен проблем при евентуално земетресение, допълни експертът.
Организаторите на протеста бяха категорични, че дори и да се добива шистов газ у нас, вероятно това няма да доведе до намаляване на цената на конвенционалния газ. Освен това България не е силно газифицирана страна, за да може да се извлече огромен икономически ефект от използването на шистов газ.
Организаторите на протеста сигнализираха, че край село Рогозина в Добруджа, вече се правят проучвания на нефт и газ, тъй като имат разрешение от правителството. Те са се опитали да отидат на място и да видят какви дейности се извършват, но не са допуснати до обекта. Протестното шествие срещу проучванията за залежи на шистов газ и срещу добива на суровината ще се проведе на 8 октомври, събота, от 13 часа в столицата на пл. „Александър Невски”. След това протестиращите ще отидат пред парламента, където ще проведат митинг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *