Добринка Михайлова: Липсата на проектна готовност е слабост в работата с еврофондовете

София /КРОСС/ Липсата на проектна готовност е слабост в работата по оперативните програми. Това заявява в интервю за в. „Дневник” Добринка Михайлова, изпълнителен директор на агенцията „Одит на средствата от ЕС“.
В средата на февруари Брюксел даде зелена светлина на плащанията по програмите, след като преди това България получи два отказа за положителни оценки за съответствие на системите за управление и контрол на оперативните програми.
Най-сериозната слабост е изключително дългият процес на подготовка на проектите, като това не означава качество накрая, коментира Михайлова. „Впечатлението ми е, че през годините голям ресурс е изразходван за проучване, проектиране, техническа помощ и фактически периодът на финансовия меморандум почти е приключил, а е налице много малък напредък в строителството”, допълва тя.

Установени са нарушения и нередности, свързани с конфликт на интереси по оперативните програми „Конкурентоспособност и „Техническа помощ“, посочва още изпълнителният директор на одитната агенция. „По програмата за бизнеса ЕК поиска от нас проверка по случая „Лалов“. Разгледали сме процедурата и сме дали становище, в което сме посочили, че има потенциален конфликт на интереси и не следва да се сключва договор. Процедурата е спряна”, обяснява тя.

По думите на Добринка Михайлова, в момента се подготвя национална медотология за определяне на финансови корекции, която ще се приеме от Министерския съвет. С нея ще се въведат правила, по които управляващият орган налага финансови корекции по проектите, по които бенефициентите са допуснали нарушения при възлагането на обществени поръчки.
Принципното правило е корекцията да зависи от вида и тежестта на нарушението. Санкциите започват от 2% от стойността на проекта и могат да достигнат до 100%, т.е. да се загуби цялото финансиране.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *