Добрият, лошият, злият

Зле скалъпен сценарий разиграват правителството и парламентарната бюджетна комисия при обсъжданията на данъчните закони и бюджета за следващата година. Първо, управляващите ни заблуждават, че решенията са в ръцете на депутатите законотворци от т.нар. парламентарно мнозинство – ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и Атака. Забравят, че този филм вече се върти от няколко правителства.
Премиерът Бойко Борисов в ролята на доброто ченге отказва да вдигне акциза на алкохола, за да не пострада високият му рейтинг пред избирателите. Депутатите, за които аудиторията никога не е имала добро мнение, е най-логично да играят лошите и да въвеждат непопулярните мерки. На Менда Стоянова, шефката на бюджетната комисия, рейтинг й не требе.
В случая обаче фабулата е малко по-заплетена от предишни парламентарни сериали. Като най-гадни се явяват парламентарните партньори в лицето на РЗС и Синята коалиция. По тяхна инициатива сега се посяга на евтината ракия и цигари на българина (виж стр. 4-5). От ГЕРБ само безмълвно гласуват, сигурно с отвращение, но какво да се прави – криза е, и всеки допълнителен лев в бюджета е добре дошъл. Защо обаче не вдигнаха още и данъка на хазарта, не стана много ясно на зрителите.
За по-голям съспенс министърът на земеделието Мирослав Найденов играе вътрешна опозиция. Той скокна в защита на лозарите и винарите и обяви, че вдигането на акциза на алкохола ще отвори още по-голямо нелегално производство. Самият финансов министър Симеон Дянков пък чистосърдечно си призна, че “и той като целия народ сега гледа какво ще се случи при второто четене на законите”. Той пък играе ченгето, дето много говори и после се извинява за казаното.
В сапунката има и още един опозиционер от властта, който единствен в бюджетната комисия разкритикува по-високото увеличение на акцизите от това, което е заложено от правителството – Стоян Мавродиев. Той дори припомни, че така ГЕРБ се отмята от предизборните си обещания, например да не увеличава акциза върху алкохола, произведен в селските казани. Остава да видим как ще се развие този персонаж в следващите серии. Ако си промени мнението, това ще е само заради намесата на главния герой. Току-виж Бойко Борисов го набил. Защото знаем какво се случи с един друг Стоян – Сарийски, дето му викали Стенли.

Мила Кисьова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *