Добри или лоши новини, няма значение. Петролът все върви нагоре!

Цената на петрола започва с повишение на стоковите пазари, въпреки уверенията на Саудитска Арабия, че ще увеличи добива през юли с 200 000 барела дневно. Спекулациите, че увеличението няма да бъде достатъчно за повишеното търсене натиснаха цените нагоре над ниво $ 136 за барел.

Саудитска Арабия декларира намерението си да увеличи добива до рекордните 9.7 млн. барела дневно на срещата в Джеда вчера. На нея присъстваха представители на 36 държави и 22 петролни компании, които обсъждаха рекордните цени на петрола в света. Среща бе свикана по призива на Саудитска Арабия и бе на високо равнище между страните производителки на петрол и развитите държави. На форума Кувейт също обяви, че ще увеличи производството, ако пазарът го изисква, заяви кувейтския министър на петрола Мухамад ал Улайм. Кувейт, който произвежда 2.6 млн. барела петрол на ден и разполага с капацитет за производството на още 40 000 барела дневно преди да е започнала експлоатацията на нови находища.

В заключителното комюнике от срещата се казва, че по-голяма прозрачност и регулация на финансовите пазари са необходими за стабилизиране на петролния пазар, съобщи БТА. В комюникето обаче не се изразява каквото и да било намерение за повишаване на продукцията в близко бъдеще. В същото време участниците считат за необходимо да бъдат увеличени инвестициите в производствените и преработвателните мощности.

Днес първите реакции на декларираното от Саудитска Арабия звучат песимистично. Според Виктор Шум от Рurvin & Gertz Inc, увеличението от 200 000 няма да промени съществено структурана на пазара. Мнението на старши консултанта обаче не кореспондира с реакциите на пазара при новини за застрашаване или намаляване на добива със същото количество петрол. Така стана последно около напрежението в Нигерия, където непрестанните нападенията на бойци от Движението за освобождение на делтата на река Нигер държат пазарите в напрежение. Последно в петък бе нападната петролна платформа на Royal Dutch Shell в шелфа на Нигерия, а преди това бяха атакувани и обекти на Chevron Corp.

От Нигерия обаче също идват окуражаващи новини, след като от Движението обявиха, че ще спазват едностранно примирие от сряда.

Друга причина, която непрекъснато се сочи, като една от основните за поскъпването на петрола, слабият долар, също не издържа, защото доларът поевтиня към еврото до $ 1.60 за 1 ? на 23 април, а петролът тогава беше около $ 120 за барел. Сега доларът е поне с 5 цента по-скъп, но петролът миналия понеделник почти удари $ 140 за барел.

Златото се котира днес при цена от $ 907.90 за тройунция, или малко над равнището на затваряне в петък, заради седмичното дъно на долара на валутните пазари.

DarikFinance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *