Добри новини за банковия сектор у нас

Първата е с дата 14 август 2012 г., когато в Търговския регистър беше вписано изменението на наименованието на Емпорики Банк България” ЕАД, обозначено в лиценза й, на Креди Агрикол България ЕАД.
От този момент банката официално ще използва новото име и търговска марка.
Кои са Crédit Agricole?
Френската Crédit Agricole е шестата най-голяма банка в света с активи от 2.47 трлн. долара, сочат данни на The Banker, публикувани в началото на юли.
За изминалата година печалбата на банката възлезе на 5.23 млрд. долара.
Заедно с Crédit Agricole в България оперира още една банка от Топ 10 в света – BNP Paribas, заемаща четвъртата позиция с активи в размер на 2.58 трлн. долара.
Челната тройка се оформя от Deutsche Bank (2.85 трлн. долара), японската Mitsubishi UFJ Financial Group (2.7 трлн. долара) и британската HSBC Holdings (2.6 трлн. долара).
Инвестбанк
Само ден по-късно (15 август), подуправителят на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор”, издаде заповед, с която одобрява придобиването от г-н Адил Саид Ахмед Ал Шанфари на 29 761 905 броя акции с право на глас на „Инвестбанк” АД.
С това капиталът на банката се увеличава с 24.93%, с което са изпълнени препоръките на „Банков надзор” на БНБ.
Така една от малкото изцяло български банки също вече може да се похвали с чуждестранен инвеститор, а Инвестбанк пък е втората родна банка с омански акционер след Корпоративна Търговска банка.
Вижте и кои са банките с български акционери.
БАКБ, Ти Би Ай Банк и Тексимбанк
Припомняме, че през 2011 г. Цветелина Бориславова, чрез СИЕСАЙЕФ АД, придоби контрол над Българо-Американска Кредитна банка, а НЛБ Банка Запад бе закупена от TBIF Financial Services B.V, с което тя бе преименувана на Ти Би Ай Банк. Третата сделка на банковия пазар през 2011 г. бе закупуването на Тексимбанк от страна на Химимпорт и компании, близки до холдинга.
Да очакваме ли нови сделки?
Твърде възможно е още до края на настоящата година да има и нова/нови сделка/и. На първо място това са гръцките банки, представени у нас. Както знаем, до преди месеци се говореше за сливане между Алфа Банк и Пощенска Банка, което трябваше да създаде третата по големина банка у нас, но сделката пропадна.
Второто направление е придобиването на банка в страната от голяма международна група. Това е твърде възможно с оглед на факта, че едва 8 от 100-те най-големи банки в света са представени в България.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *