Добро повишение на строителството в ЕС и в България в края на 2013-а година

Строителството в еврозоната и в целия Европейски съюз се повиши през декември 2013-а година за пръв път от четири месеца, което е добър сигнал за икономическото възстановяване на Стария континет.

Строителството в 17-те страни – членки на еврозоната се повиши през декември с 0,9% на месечна база след спад с 0,2% през ноември, показват днешните данни на Евростат. Това представлява първо подобрение на строителния сектор след три поредни месеца на негово влошаване.

На годишна база строителството в еврозоната се понижи с 0,2% в края на 2013-а година, но след по-солиден спад от 1,6% през ноември, като за цялата изминала година строителството в региона се понижи с 2,9% (спрямо 2012-а година).

За целия Европейски съюз строителният сектор също пречупи негативната тенденция от последните месеци на 2013-а година, като отбеляза повишение през декември с 1,0% на месечна база след спад с 0,8% през предходния месец, докато на годишна база (спрямо декември 2012-а година) дори беше отчетен ръст от 0,8% след понижение с 1,2% през ноември. За цялата 2013-а година строителният сектор в ЕС обаче отбеляза понижение с 2,2% спрямо предишната година.

Евростат оповести добри данни и за строителството в България на фона на общото позитивно развитие на сектора в останалата част на Европа в края на 2013-а година. Според европейската статистика строителството в България се повиши през декември с 0,6% на месечна база след солиден спад с 2,8% през ноември, подновявайки тенденцията на повишение на строителството от септември (повишение с 0,9%) и от октомври (повишение с 0,1%).

На годишна база строителството в нашата страна регистрира понижение от 2,8% през декември 2013-а година, но след солиден спад от 9,2% през предходния месец.

За последното тримесечие на миналата година строителството в България се понижи с 1,1% (на тримесечна база) след понижение с 0,2% през предишното тримесечие и отчете спад на годишна база с 6,9% след понижение със 7,3% през периода юли-септември, показват днешните данни на Евростат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *