Добър старт на азиатските фондови борси и спад в цените на петрола

С нова рекордна стойност стартира новата седмица в понеделник германският водещ индекс Dax. Търговците предвидиха това заради добрия старт на азиатските фондови борси и спада в цените на петрола.

„Настроението е добро“, коментира Гари Яу от Credit Agricole, цитиран от Wall Street Journal. Така след доста продължителен период петролът отново стана двигател на цените на акциите. Неговата цена попадна под натиск благодарение на сключеното ядрено споразумение с Иран.

Според трейдърите най-печеливши от последната тенденция ще са предимно циклични акции, като тези на автомобилните производители. Сред отделните компоненти впечатление в първите часове на сесията правят FMC и Peugeot с ръст от по 3,91%.

Индексът DAX се повишава в първите минути на сесията с 0,7 на сто до 9279 пункта, а Euro Stoxx 50 се повишава с 0,4 на сто до 3069 пункта. В Париж CAC 40 напредва с 0,4% до 4 295,46 пункта, а в Лондон британският бенчмарк FTSE 100 е нагоре също с 0,4% до 6 702,11 пункта.

„Спадът на цените на петрола действа и като фискално-политическа мярка, при това много евтина“, казва пазарен участник. В навечерието на отварянето на европейските пазари цената на златото също продължи да пада и металът се търгува в близост до четиримесечното си дъно от миналия четвъртък.

Спадът в цените на петрола е вероятно да натисне инфлацията надолу. Това от своя страна може да подхрани спекулациите за отрицателни лихви по депозитите на банките.

В понеделник графикът с икономическите данни е сравнително празен. От Франция ще дойдат данни за индекса на бизнес климата. Стан Шаму от австралийската Broker IG счита, че фокусът на инвеститорите тази седмица ще бъде върху данните от Япония и Германия. За Dax той очаква нов рекорд за всички времена.

Книжата на Fresenius Medical Care се изстреляха силно нагоре – с 9,09%. Причината за това е съобщение, че американските програми за здравеопазване Medicare и Medicaid ще намалят доплащанията за пациенти на диализа в следващите две години с по-малко от 1 на сто. „FMC прави три четвърти от своята оперативна печалба в Северна Америка“, казва търговец. В този смисъл новината е много положителна за цената на акциите, която с годишен спад от 7% е сред най-губещите на Dax. Акциите на дружеството майка Fresenius също скачат значително.

В Европа Peugeot се разглежда като един от победителите от сделката с Иран. Марката е широко разпространена и при облекчаване на санкциите може да съживи пазара си. В момента акцията е най-силната сред производителите на коли. И книжата на авиокомпаниите Air France-KLM, IAG (British Airways) и Lufthansaсе повишават значително.

* Актуално към 11.00 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *