Доверието в световната икономика расте за трети месец

Доверието в световната икономика расте за трети месец благодарение на забавянето в темпа на загуба на работни места в САЩ и подобряване на световното производство. Данните са пореден сигнал, че най-лошото от кризата е приключило, показва проучването на Bloomberg сред потребители в цял свят.
Индексът на агенцията за глобалното доверие се е повишил до 43,57 пункта през юни от 38,72 пункта през май, достигайки най-високото си ниво от ноември 2007 г., когато започва изготвянето му. Данни под 50 пункта означават, че песимистите преобладават над оптимистите.
Проучването сред над 2400 потребители на Bloomberg е проведено между 1 и 5 юни.
Доверието в световната икономика на жителите на САЩ, участвали в анкетата, се е повишило до 36,7 пункта от 34, а в Западна Европа – до 32,6 пункта от 23,7 пункта.
В Латинска Америка доверието е скочило до 47 пункта от 41,7 през май. В Азия участвалите в анкетата са по-оптимистично настроени за първи път от януари 2008 г., като там индексът нараства до 58,2 пункта от 47,5 пункта.
Най-малко доверие в запазването на ръста на фондовите пазари имат в САЩ, Мексико, Франция, Германия и Испания, показва още проучването. Индексът на световните пазари MSCI World е добавил около 44% към стойността си от дъното за тази година, отчетено през март.
Според резултатите от анкетата очакванията са щатският долар да поевтинее в следващите шест месеца спрямо най-активно търгуваните валути в света. Потребителите на Bloomberg в Япония прогнозират поскъпване на йената срещу долара, а повечето респонденти в Западна Европа са също така оптимистично настроени по отношение на еврото.
Краткосрочните лихви ще растат през следващите шест месеца, смятат още участниците в анкетата от САЩ, Япония и Западна Европа.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *