Договорените от фирмите кредити стигнаха 151 млн. лева

С 55% се увеличават отпуснатите заеми по кредитните линии на Банката за развитие за месец

С 55% е нарастнал броят на малките и средни предприятия (МСП), които са договорили кредити с търговските банки, само за месец. Към 30 април броят на фирмите, които са получили средства по целевата кредитната линия на Българска банка за развитие (ББР), е 246 при 159 в края на март.

151 млн. лева е общата стойност на договорените от търговските банки кредити. Това е над 60% от общо 250-те млн. лв., които ББР предостави на 13 банки. Финансовият ресурс е за средносрочно и дългосрочно инвестиционно кредитиране, както и за предекспортно финансиране на МСП. Максималният размер на кредитите е до 2 млн. лева, а лихвеният процент е фиксиран за целия срок на заемите и е в размер до 8%. Срокът на кредитите е до 10 г., а гратисният период – до 3 години.

25 на сто от договорените с фирмите средства са в сектора търговия и услуги. С дял от по 21,7% са селското стопанство и преработващата промишленост. 7 на сто от парите ще бъдат инвестирани по проекти в строителния сектор и хотелиерството. Кредитите за научни изследвания са 5 на сто от всички средства. За енергийни проекти са договорени 3%.

София е градът, в който са предоставени най-много кредити, а именно 58. На второ място е Пловдив с 21, в морската ни столица Варна са отпуснати 15 заема. Следват Русе, Благоевград и Бургас, съответно с по 12, 11 и 9 кредита, показват данните към края на април.

Банките, които предоставят инвестиционни кредити, са ЦКБ, Корпоративна Търговска Банка, Банка ДСК, Търговска банка Д, Алианц Банк България, МКБ Юнионбанк, Юробанк И Еф Джи България, Първа Инвестиционна Банка, ТБ Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Обединена Българска Банка, Уникредит Булбанк, Сосиете Женерал Експресбанк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *