Договорният процес между болниците и НЗОК ще приключи до края на следващата седмица

До края на следващата седмица договорният процес между болниците и здравната каса трябва да приключи. Това каза в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ министърът на здравеопазването Божидар Нанев. По думите му новите стандарти за общинските и за държавните болници ще се прилагат еднакво към всички. Всеки, който отговаря на условията, ще може да сключва договор със здравната каса.
Министър Нанев обясни още, че хората от населените места, където се закриват болници няма да бъдат лишени от лекарско наблюдение, като извънболнична помощ, там, където живеят.
„Това е трудна реформа, непопулярна, защото засяга определени интереси. За мен е изключително важно да знаят хората, че разлика има голяма между извънболнична и болнична помощ. Има спекулации. Обяснявал съм на хората, че за измерване на кръвно налягане, лабораторно изследване – да им изследват кръвната захар, например, за рентгенова снимка, за преглед при лекар ще трябва да ходят в друг град, защото има болница. Това не е болнична помощ. Това е извънболничната помощ и те ще си я имат, те и сега я имат. Те няма да я загубят. Но когато трябва да бъдат в болнично лечебно заведение – дали е по спешност, дали е планова дейност, важното е, когато постъпят, да има качествено лечение и качествени грижи, които да бъдат положени за тези хора. Ето това искаме да постигнем“, поясни министър Нанев.

В същото предаване Михаил Миков от Коалиция за България поиска при промените в кабинета да бъде сменен и здравният министър Божидар Нанев, заради закриването на болници. Миков нарече „хоатични“ предприетите стъпки за реформа в здравната система от сегашното провителство и предупреди, че цели региони в страната могат да останат без пълонценни здравни грижи.
„Във Видин има поне 10 непокрити лекарски практики. Какво правят тези хора, когато няма вече и близко здравно заведение от типа на болнично и как ще функционира това? Никой не е против реформата, но когато тя се прави само в името на пазара, на икономията на пари и, бих казал, на преразпределението на пари, тогава страдат хора“, заяви на свой ред Миков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *