Догодина 100 осигурени ще издържат 79 пенсионери

Средногодишният брой на пенсионерите през 2016 г. се очаква да се повиши с около 8000 души, съобщи управителят на Националния осигурителен инситтут Бисер Петков. Той даде съвместна пресконференция със социалния министър Ивайло Калфин преди надзорния съвет на НОИ, на който ще се разгледа проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване, съобщава БТА.

2016-а ще е първата година, по думите на Петков, с незначително нарастване на броя на пенсионери след последните години, в които се регистрира намаляване. На фона на 2 милиона 178 хиляди пенсионери в момента за следващата година средногодишният брой ще е 2 милиона 186 хиляди. Причините са главно в законовите промени, които влизат в сила от началото на следващата година, забавяне на изискването за нарастване на възрастта спрямо действащото тази година, както и възможността на хората да се пенсионират по-рано при навършен стаж, но недостигаща една година и с намален размер на пенсията.

Бисер Петков представи основните параметри на проктобюджета.

Разходите на ДОО са 10 милиарда и 44 милиона лева. Като основният разход продължава да е за пенсии – 8 милиарда 742 милиона. За пенсии са предвидени да бъдат платени в повече спрямо Закона за бюджета на ДОО тази година 350 милиона лева, като увеличението се дължи на няколко фактора – целогодишното действие на осъвременяването на пенсии, което беше извършено тази година с 1,9 процента , както и заложеното индексиране на пенсиите от 1 юли следващата година по швейцарското правило с 2,5 на сто.

Очаква се средният размер на пенсиите да възлиза на 331.26 лв., което е ръст от 3,5 на сто спрямо очаквания размер за 2015 г., посочи Петков. По думите му ще има реално нарастване на покупателната сила на пенсиите, защото този номинален ръст изпреварва прогнозната инфлация за следващата година.

Прогнозата е 79 пенсионери да разчитат на вноските на 100 осигурени.

Брутният коефициент на заместване на средния размер на пенсиите се очаква да е 43,9 процента, а нетният коефициент – 58,6 на сто, което е леко повишаване на тези индикатори на доходността на пенсиите, коментира Петков.

В основата на бюджета на ДОО е заложен ръст на средногодишния брой осигурени с десет хиляди спрямо очаквания за тази година брой – следващата година средногодишно ще се осигуряват 2 милиона 763 хиляди души, което е един от факторите за заложените по-високи приходи от осигурителни вноски, посочи Петков.

За по-високите приходи в проекта на бюджета на ДОО допринася и прогнозният среден осигурителен доход за 2016 г. – 755 лева месечно, или 4,6 процента по-висок спрямо очаквания средномесечен доход за 2015 г., допълни Петков.

Приходите от трансферите са общо на 10 милиарда 46 милиона лева, като от осигурителните вноски се очаква да бъдат събрани общо 4 милиарда и 969 милиона лева, информира управителят на НОИ.

Трансферите от централния бюджет ще са 5 милиарда 65 млн. лв. Те са по-високи от тазгодишния размер, като за следващата година от държавния бюджет за ДОО за фонд пенсии, несвързани с трудова дейност, ще бъдат преведени 346 милиона лева, останалата сума ще бъде за покриване на недостига на средствата.

От другата година влиза в сила отпадането на участието на държавата в приходите на ДОО чрез вноска в размер на 12 процента от осигурителната база и цялата тази сума се залага в бюджета като трансфер за покриване на недостига на средства, поясни Петков. Общото участие на централния бюджет във финансиране на разходите на ДОО остава на същото ниво, допълни той.

Спрямо БВП нивото на тези разходите за пенсии се запазва на 9,9 процента, а общо разходите на бюджета на ДОО ще представляват 11,5 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната, допълни Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *