Доказаните световни запаси от нефт ще бъдат изчерпани след 53 години

Доказаните световни запаси от нефт към края на 2013 г. се увеличават до 1,688 трлн. барела, като тези запаси ще стигнат за следващите малко над 53 години при сегашното световно ниво на годишен добив. Данните бяха оповестени в статистическия обзор за световната енергетика, изготвен от корпорацията BP.

Докладът показва сходна информация и за доказаните световни запаси от природен газ, които са оценени на около 185,7 трлн. куб. метра и ще бъдат изчерпани за малко над 54 години.

Анализаторите на British Petroleum отбелязват, че и през изминалата година петролът е бил основното гориво в света, като отговаря за около 32,9% от потреблението на енергия в световен мащаб. Въпреки това, делът на нефта в общото търсене на енергийни ресурси намалява за четиринадесета поредна година и записва най-ниската си стойност от началото на статистическия ред през 1965 г.

Според BP,51% от световното потребление се пада на страни, нечленуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Търсенето от страна на членки на ОИСР е намаляло за седми път от последните осем години, записвайки спад от 0,4%. Въпреки това, сред лидерите по ръст в потреблението на петрол през изминалата 2013-а г. се нареждат Съединените щати, чието потребление на горивото се е увеличило с нови 400 хил. барела дневно, изпреварвайки по този показател КНР за първи път от 1999-а г.. В Китай ръстът в потреблението на нефт е възлизал на 390 хил. барела дневно през 2013-а г. Всеобщото световно потребление на петрол нараства с нови 1,4 млн. барела дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *