Доказани пловдивчани инициират създаването на световен културен център „Орфей”

Двама доказани жители на града под тепетата – известният художник Матей Матеев и представителят на бизнеса, д-р ик.Петър Нейчев, станаха организатори на поредица от срещи с пловдивски интелектуалци, на които се обсъжда идеята за създаването на световен културен център „Орфей”. В основата на идеята е амбицията да се изгради един постоянно действащ модел на културно средище, където митовете и легендите за Орфей да намерят своето модерно продължение в различните жанрове на съвременните изкуства.
Пловдив е град с повече от 8000 години традиции и днес, във времето на световната глобализация, е важно не само за него, но и за България, да запази своята идентичност. За това го задължава и признанието, че градът е класиран в първата десетка на най-старите градове на планетата. Още една благоприятна предпоставка за изграждането на такъв център е подкрепата на акционерното дружество „Орфей Клуб уелнес”, което от края на миналата година участва и на Българската фондова борса, и може да играе ролята на свързващото звено между финансовите пазари и културата. Дружеството предостави своята резиденция „Тракийски стан” в Стария Пловдив, където се проведоха и първите срещи с представители на различните изкуства. Сред първите и най-запалени поддръжници на идеята освен основните иницатори д-р ик. Петър Нейчев и Матей Матеев, са също така проф. Георги Петров и дамите от семейството – Райна и Георгия, Димитър Атанасов, Стефан Попов, Станислава Станоева, Евгений Петров и Аглика Петрова, Георги Кендов, арх. Валентин Маринов и др.
Както се вижда от този списък, голяма част от творците тук са получили вече своето признание от събствените си съграждани, като през годините са станали носители на наградата „Пловдив”, която се дава всяка година в навечерието на 24 май за изключителни заслуги към развитието и обогатяването на духовния и културен живот на Пловдив.

Нина БОЯДЖИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *