Доказаха, че мъжете харчат по-малко

Мъжете и жените управляват по различен начин личните си средства, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс, на която се позова БТА.
Според проучването при мъжете се отчита по-голяма вероятност да следят внимателно разходите и инвестициите си и да плащат сметките си навреме.
Разликата в поведението на двата пола се установява въз основа на анкета за финансовото планиране, направена сред близо 3500 работещи американци от компанията Файненшъл финес (Financial Finesse).
Според резултатите от допитването две трети от мъжете, но едва една трета от жените посочват, че редовно плащат навреме и изцяло сметките по кредитните си карти, посочва Лиз Дейвидсън, главен изпълнителен директор на компанията.
Месечните сметки редовно се плащат навреме от 90 на сто от мъжете, но от едва 74 на сто от жените. Сред мъжете 71 на сто от мъжете управляват личните си средства така, че всеки месец да харчат по-малко отколкото получават, докато при жените това съотношение е едва 53 на сто.
Над половината от мъжете, но едва една трета от жените посочват, че имат фонд за спешни случаи, който ще им позволи, ако загубят работата си, да разполагат с достатъчно средства за няколко месеца.
Резултатите от анкетата сочат, че 40 на сто от мъжете и само 24 на сто от жените са сигурни, че инвестициите им са направени правилно, а 73 на сто от мъжете и 40 на сто от жените имат общи познания за акции, облигации и взаимни фондове.
Жените имат склонност да знаят по-малко за личните си финанси, отбелязва Маниша Такор, финансов експерт от Хюстън. В училищата обикновено не се преподават предмети, свързани с личните финанси, и докато мъжете могат да научат необходимото в традиционната си роля на „ловци“, то жените нямат тази възможност в традиционната си роля на „пазители на домашното огнище“.
„В социална група мъжете говорят за пари и бизнес. Жените говорят по теми, свързани с възпитанието“, посочва Такор. Жените освен това получават по-малки възнаграждения от мъжете, което затруднява плащането на сметките навреме, допълва експертът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *