Докато Брюксел ни се кара, Турция поиска Южен поток

Вчера, след като премиерът на Украйна Арсений Ясенчук помоли Европа да блокира проекта Южен поток, докато спорната ситуация в Крим не бъде разрешена, Европейската комисия обяви, че е стартирала процедура срещу България заради избора на изпълнител на строежа на газопровода на българска територия.

При това Брюксел иска от правителството в София да преустанови всякакви действия по изграждането на Южен поток докато трае въпросната процедура.

Така, въпреки че строителните работи по газопровода в Русия вече започнаха, достигането му до Европа може да бъде отложено с месеци.

В същото време Турция също е готова да се включи в наддаването за руския газ. Танер Йълдъз, турският министър на енергетиката, заяви, че е „изпълнимо и възможно“ страната му да участва в проекта Южен поток.

По време на дискусия в Анкара на тема „Ролята на енергетиката в бъдещето на Кавказ“, Йълдъз каза, че „ако Русия направи официална оферта“, Турция е готова да осъществи проекта.

Газопроводът, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация до 2018 г., е проектиран да доставя природен газ от Русия към Европа през България, Гърция и Австрия. Трасето минава по дъното на Черно море под турските териториални води. Вместо към България Анкара предлага пренасочване на газопровода към Турция.

Турската икономика е гладна за енергийни ресурси. Йълдъз посочи, че страната му е изразходвала около 1 млрд. долара за проучване за залежи от нефт и природен газ през 2013 година.

Въпреки това вътрешните резерви от нефт и газ могат да се посрещнат само 10% от сегашното годишно потребление на Турция. Турската икономика разчита на скъп внос, който формира голяма част от търговския дефицит на страната от над 60 млрд. долара.

„Ние преживяваме една нова ера, в която Турция ще се възползва от своето геостратегическо предимство за транспортиране на нефт и газ“, категоричен е Йълдъз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *