Докладът на одиторите за КТБ: Загубите заради обезценки на лоши кредити са над 4 милиарда лева

Загубите заради обезценки на лоши кредити в Корпоративна търговска банка са над 4 милиарда лева, става ясно от одиторския доклад за КТБ на компаниите „Ърнст енд Янг одит“, „Делойт България“ и „АФА“. Той е публикуван на страницата на Българската народна банка.
Сумарно към 30 септември 2014 г. общата сума на брутната балансова стойност на кредитите от извадката е в размер на 5,34 милиарда лева с оценка за необходими обезценки по тях в размер на 4,06 милиарда лева, се казва в доклада. Общата сума на всички активи на банката е в размер на 6,67 млрд. лв. На база баланса на банката и резултатите от анализа и оценката на основни балансови позиции като кредити, ценни книжа, инвестиционен портфейл, недвижими имоти и други активи, одиторите си правят изводите, че ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. Преди банката да бъде поставена под специален надзор, са били отпускани кредити без задълбочено проучване на кандидатите, не са правени подробни анализи на бизнес плановете и разчетите, на база които се отпускат заемите. Не са контролирани и обезпеченията по кредитите, посочват одиторите. В някои случаи изобщо няма обезпечения на отпусканите суми. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е едва около 13 на сто. Голяма част от кредитите са предоговаряни, без това да се налага.
„В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и транзакции”, се казва още в одиторския доклад. По такъв съмнителен начин са били кредитирани дружества със специална цел и холдинги, като целта е била да се финансира придобиването на активи.
Ръководството на банката е представяло недостоверни и подвеждащи отчети пред управление „Банков надзор“ на БНБ и на база всички направени изводи БНБ изпращат доклада на одиторите на Софийска градска прокуратура.
В първия работен ден на новото Народно събрание Управителният съвет на БНБ ще внесе обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от деня на поставяне под специален надзор на КТБ до настоящия момент.
Подробна информация за баланса на банката и изводите от анализа и оценката на активитеможе да се види тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *