Доклад за европейската икономика – 2007

Доклад за европейската икономика – 2007

Докладът на EEAG (European Economic Advisory Group) се публикува за шеста поредна година, като последният брой се състои от две части: първата част засяга краткосрочните макроикономически въпроси, а втората с избора за дългосрочен икономически модел за Европа.

Основните изводи относно краткосрочните въпроси са:

– Има сравнително слабо забавяне на световната икономика. В Европа ще има забавено, но трайно въстановяване.

– С предвижданата и очаквана ниска инфлация, ще бъде много трудно да се оправдаят понататъшни покачвания на лихвите от страна на Европейската централна банка.

– Текущият подем в Европа трябва да се използва за по-силна фискална консолидация, отколкото планираната. Държавните разходи трябва да се преструктурират в подкрепа на инвестициите, изследователската работа и образованието.

– Общата монетарна политика по отношение на еврото доведе сериозен макроикономически проблеми на някои страни, който с времето не отслабва. Проблемите са особено забележими в Ирландия и Италия. За да се намери решение на италианския проблем, трябва да има фундаментални реформи за засилване на производствения растеж.

– Десетте държави, които влязоха в ЕС през 2004 се развиват бързо. Ако те изпълнят останалите критерии за влизане в Европейския монетарен съюз, те трябва да получат отстъпки по отношение на критерия за инфлация, за да могат да въведат еврото максимално бързо.

Относно икономическия модел на Европа, основните заключения са:

– Въпреки че не е толкова успешно, колкото често се приема, в последно време макроикономическото представяне на скандинавските страни е добро. Урокът за Европа не е, че може да се оцелее без реформи за либерализиране на пазара, както се твърди. Идеята по-скоро е, че премерените реформи едновременно в пазара на труда и стоките могат да осигурят значителни резултати.

– Данъчната конкуренция от новите членки на ЕС свали корпоративните данъци в останалите държави. Това поражда притеснения за стойностите на ценните книжа. За да има резултати от налагането на данъци на капитала, в доклада се предлага едновременно повишение на ДДС и намаляване на данъците върху труда.

– Икономическия национализъм под формата на опозиция на трансграничните сливания, промотирането на национални „шампиони“ и покровителството на местните фирми е сериозна заплаха за ефективността на икономиката. Ключов фактор зад икономическия национализъм е публичната собственост, която трябва да се ограничи строго. Докладът предлага ЕС да издаде правила с тази цел.

Целият доклад на английски език е достъпен на:

http://www.cesifo-group.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *