Доклад на ЕК: Ситуацията с малкия бизнес в България е „наваксване“

През 2013 г. икономическите условия остават предизвикателство за малките и средните предприятия (МСП), в повечето държави-членки на Европейския съюз (ЕС), се казва в доклад на Европейската Комися относно развитието на МСП за 2013 г. в ЕС.

Икономическите резултати показват, че има възстановяване, което обаче е неравномерно и все още не следва стабилна траектория. Това са заключенията на годишния преглед на Изпълнението на специфичните за отделнтие държави показателни – Акт за малкия бизнес (Small Business Act – SBA), публикувани на 3 октомври от Европейската Комисия.

През 2013 г., броят на малките и средните предприятия и тяхната добавена стойност, застанаха над предкризисните нива от 2008 г., но заетостта на МСП все още е малко под тях, тъй като се понижи с 1,9 милиона служители, което е 2.16% под нивото от 2008 г.

През 2013 г. добавената стойност е продължила да расте с 1.1%, но това представлява продължаване на забавянето, в сравнение с темповете на растеж от предходни години: 1.5% през 2012 г. и 4,2% през 2011 г. В допълнение, броят на малките и средни предприятия и размера на тяхната работна сила е намалял съответно с 0.9 % и 0.5%, на гърба на цялостния слаб икономически растеж и намаляващата инфлация в икономиката на ЕС (MEMO/14/549).

Производителността на МСП варира значително по размер, сектори и държави

Възстановяването на добавената стойност е в по-голямата си част задвижено от средните предприятия и микропредприятията, докато малките фирми все още изостават в предкризисните нива. По отношение на заетостта, и млаките, и средните предприятия наемат по-малко работници, отколкото през 2008 г., но групата на микропредприятията са отчели най-висок относителен спад (-4,2%).

Малки и средни предприятия в областта на строителството и производството пострадаха най-тежко от кризата, с продължаваща спад на кумулативната добавена стойност за 2008 г.-2013 г. от съотвенот -22% и -2,9%. В същото време, бизнес услуги, както информационни и комуникационни, и недвижими имоти се оказаха най-динамичните, надминавайки съответните си нива преди кризата от най-високите 7%, 9% и 15% съответно.

Кои държави в ЕС са най-успешни в МСП

Държавите, които се справят най-добре в областта на МСП са: Германия, Австрия, Швеция, Белгия, Малта, Люксембург, Обединеното кралство и Франция. В тази група страни, по отношение на заетост за МСП и добавена стойност са се възстановили напълно и дори са надминали нивата от 2008 г. Въпреки че устойчивостта на това развитие се различава в зависимост от държавата. Обикновено силен ръст на добавената стойност в тази група не е съпътствано от също толкова силен растеж на заетостта. Само немските МСП, отбелязаха по-високо ниво на заетостта, с 10% повече през 2013 г., отколкото през 2008 г.

В другия край на скалата, е група от десет страни, при които развитието на МСП не бележи по-добро развитие. Това са Гърция, Испания, Португалия, Хърватия, Кипър, Ирландия, Румъния, Словения, Унгария, Латвия и Унгария. Добавеното нивото на стойността през 2013 г. от страна на МСП е било 10% (или повече) по-ниско отколкото през 2008 г.

Развитието на МСП в България през 2013 г.

Състояние на МСП
Докладът на ЕК за състоянието на малките и средните предприятия в България за 2013 г., показва, че в частния сектор МСП са били повече от 300 000. В тях работят около 1,4 милиона работници и произвеждат около 11 милиарда евро добавена икономика стойност. Те представляват 99,8% от всички предприятия и представляват 61,4% от икономическата добавена стойност, както и 75.9% от заетостта в частния нефинансов сектор.

Възстановяване от кризата
Възстановяването от кризата – 2008 г.-2009 г. засегна сектора на МСП в България като се отбеляза спад на добавената стойност от 10% между 2008 г. и 2009 г. Макар и движени от външното търсене, възстановяването през следващите години продължава да е трудно, като през 2013 г. добавената стойност на МСП е с още 4 процентни пункта под равнището отпреди кризата, докато добавената стойност на големите фирми е на стойност с 8 процентни пункта по-висока.

От 2008 г. до 2013 г., заетостта е намаляла в малки и средни предприятия, така е и при големите компании.

Бизнес среда

През 2013 г., профила на България, според показателите на Акта з амалки бизнес, може да бъде описан като „наваксване“. Повечето области показват резултат под или близо до средното за ЕС, но са се развили през последните години. България показа подобрение най-вече при администрацията, която е по-отговорна и по-отзивчиви към нуждите на малките и средни предприятия, улеснява достъпа до финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *