Доклад на ЕП съдържа препоръки към ЕК за повече бдителност сега при отпускане на средства за България

 

© Снимка: Архив

 
В Европейския парламент днес предстои да бъде гласуван доклад, който съдържа препоръка за повече бдителност при отпускане на пари от еврофондовете за България. Документа прави преглед как Европейската Комисия е изразходвала „Бюджет 2008”, но включва и критики към нея за начина, по който изготвя докладите по мониторинга на правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния.
В България все още има слабости и потенциал за нередности в управлението на еврофондовете, гласи проектодокумента, изготвен от комисията по бюджетен контрол. В него е записано още, че евродепутатите отбелязват решимостта на част от управляващите да разследват злоупотребите и да реформират системата за управление на парите. Нужно е обаче Европейската Комисия да продължи да упражнява ефективен контрол, както и да прояви максимална бдителност и строгост преди да започне да отпуска на България така наречените междинни плащания, които са около 80 на сто от парите по оперативните програми.
Авторът на доклада – полския евродепутат-социалист Януш Левандовски заяви за БНР, че документа се отнася за Европейската Комисия, а не за България:  „Мненията и препоръките ни са за Комисията – за това как тя процедира с България. Наистина не е лесно да се избегнат определени формулировки, когато става дума за вашата страна, но целта ни не е да съдим България. Ние трябва да се грижим за парите на данъкоплатците, Европейската Комисия – също. Тя е длъжна да подаде ръка на страната предварително и да предотврати нередностите. За това е и моя доклад – за Комисията, която не свърши работата си достатъчно добре.” 
Според доклада на Януш Левандовски това важи и за правосъдието и вътрешните работи. Там е записано, че във вида, в който се изготвят сега, докладите на Европейската Комисия не дават ясна представа какво е постигнато. Затова евродепутатите настояват за ясни индикатори за количество и качество на законовите и административни мерки срещу корупцията и измамите.
Има и отделен текст – за „Козлодуй” – в него се говори за липса на прозрачност как са отпускани компенсациите за спрените реактори, и е отправено искане към Европейската Сметна Палата да извърши проверка.

 

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *