Доклад на СИФ: Гамбия и Ботсвана преди нас по качество на пътищата

Според качеството на инфраструктурата, България се нарежда на място номер 74 сред общо 144 държави в света. Това показват данните от доклад на Световния икономически форум, цитирани от в. Банкеръ.

Изглежда въпреки усилията през последните години за подобряване на инфраструктурата, отново сме във втората половина на световната класация. Само в частта транспортна инфраструктура пък сме на 87 позиция, а по-конкретно за качество на пътищата – на 106 и на 100 за цялостната транспортна инфраструктура.

За качеството на пътищата водачи са Обединените арабски емирства. Нас обаче ни задминават държави като Намибия – 28, Гамбия – 62 и Ботсвана – 67. Що се отнася до цялостната инфраструктура сме на място 100, а преди нас са Бутан 53, Уругвай 80 и Боливия – 99. На място 101, след нас пък е Мали.

В първите 50 обаче сме по качество на железопътната инфраструктура – на 49-о място. Заемаме 77-а позиция по отношение на пристанищната инфраструктура, а тази във въздушния транспорт е оценена на 84-то място. По отношение на товароподемност (максималното количество товар) на самолетите (available airline seat km/week) сме на 82-ро място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *