Доларът без промяна след излизането на индекса на потребителските цени

Доларът остана почти без промяна и се търгуваше в тесни граници спрямо основните валути. Причината е, че вчерашните данни за индекса на потребителските цени бяха според очакванията и с това се затвърди мнението на пазарите, че ФЕД ще продължи да повишава лихвите. Основният индекс на потребителските цени, който не включва волатилните цени на храните и енергията, нарасна с 0.2% на месечна база, каквито бяха и очакванията на пазарите.

Преди излизането на данните някои дилъри бяха заели доларови позиции в очакване на по-силни данни, но след новината затвориха тези позиции. Доларът обаче трудно можеше да бъде и разпродаван, тъй като новината подкрепи очакванията за още две повишения на лихвите.

Цялостният индекс на потребителските цени се покачи с 4% на годишна база, а основният индекс – с 2.1%. Това е малко над горната граница от 2%, определяна от ФЕД като равновесна.

При днешната азиатска сесия доларът загуби чувствително позиции срещу йената и спадна до 117.60. Според участници на пазара движението на долар-йена е ограничено от поръчките на японските износители и вносители, като първите подават поръчки за продажби на нива от около 119, а вторите – поръчки за покупки на нива около 117.

Йената се радва на добро търсене вследствие на закриването на дългосрочни позиции на високодоходни валути срещу нея, като например новозеландския долар. Липсата на значими макроновини около основните валути доведе до ситуация, в която много пазарни участници се съсредоточиха в разпродажби на новозеландски долари. Според анализатори зад ликвидирането на дълги позиции в кроса новозеландски долар-йена стоят японските инвеститори, които извършват този процес от края на миналата година. Анализаторите допълват, че пробив на 77 в този крос ще доведе до разпродажби и на други високодоходни валути срещу йената.

Пазарите пренебрегнаха коментарите на Тошихико Фукуй, председател на Японската централна банка, че икономиката и цените ще продължат да се възстановяват и че банката е в критичен период на избор на своето поведение. Пазарите не обърнаха внимание и на излезлите данни за японския търговски баланс, показали дефицит през месец януари за първи път през последните пет години.

EURUSD Close 1.1914 High 1.1931 Low 1.1863

Еврото вчера отново се търгуваше в тесен рейндж, но отново не допусна ново дъно за месеца. Мнението ни за консолидация с уклон към леко повишение остава. Първоначалната съпротива е 1.1955, където е 100МА (moving average). Впоследствие идва 1.2025, на което също не възлагаме големи надежди. Следва 1.21, което се явява 50% корекция на спада 1.2321-1.1849. Само негов пробив ще спре низходящия от последните седмици натиск върху еврото.

Ако обаче низходящото движение се поднови и е налице пробив на дъното от 1.1849, следваща подкрепа е 1.1760, където минава възходящата трендлиния от последните месеци, формирана от дъната на 1.1640 и 1.1662

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *