Доларът губи доминацията си в световен мащаб – краят на една епоха?

В момента щатският долар покрива 58% от световните резерви в сравнение със 73% през 2001 г. Това се дължи на дедоларизацията, която е в процес на развиващите се страни. За последните две десетилетия доларът е поевтинял с над 15%, а опасенията за предстояща валута на БРИКС доведоха до по-нататъшен спад.

От 2016 г. насам доларът е загубил приблизително 11% от пазарния си дял поради това, че развиващите се страни го заместват в международната търговия. Тази тенденция ускорява, като рискува глобален срив на долара.

Действията на Китай и Русия оспорват на хегемонията на долара, което накара други държави да присъединят към тях.

Това създава тревога в САЩ, тъй като някои европейски държави започват да купуват изпран петрол от Русия чрез Саудитска Арабия, а Франция договаря търговията на втечнен природен газ с Китай в китайски юани. Развиващите се страни и европейските държави търсят алтернативи на долара.

Съобщенията сочат, че златото, а не американския долар, може да подкрепи новата валута на БРИКС. Световният съвет по златото съобщава, че държавите от БРИКС, включително Китай, Русия и Индия, закупуват тонове злато вместо долари. През първото тримесечие на 2023 г. тези държави закупиха общо около 135,9 тона злато.

Ако валутата на БРИКС се интернационализира, доларът може да загуби своята позиция като световна резервна валута, което да доведе до икономически сътресения в САЩ. Тъй като доларът вече е загубил блясъка си, всеки допълнителен натиск може да доведе до загуба на глобалното му влияние.

Очаква се съдбата на перспективите на щатския долар да бъде решена на следващата среща на БРИКС в Южна Африка през август 2023 г.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *