Доларът губи позиции в очакване на ключови анонси

Доларът беше слаб вчера заради възможността лихвите в САЩ да не се покачат според досегашните очаквания на пазарите. Зелените пари загубиха позиции и срещу еврото и срещу йената заради мнението, че Федералният резерв може скоро да прекрати кампанията си по вдигане на лихвите, докато в същото време тези в еврозоната нарастват, а в Япония по-късно през годината ще ги последват.

Анализатори вчера изразиха позиция, че ФЕД ще повиши лихвите от сегашните им нива на 4.50% до 4.75%, но следващо повишение въобще не е сигурно. Доларът пострада и заради излезлите вчера данни, че продажбите на дребно през февруари са спаднали, а дефицитът по текущата сметка е достигнал рекордни стойности през последното тримесечие на миналата година. Продажбите на дребно отчетоха за февруари по-голям от очакваното спад от 1.3%. Данните за януари обаче бяха ревизирани в посока нагоре до увеличение от 2.9% вместо 2.3%. Дефицитът по текущата сметка от своя страна достигна рекордните 224.9 милиарда долара през четвъртото тримесечие при очаквания за 217.7 милиарда.

В момента пазарите очакват данните за индекса на потребителските цени за февруари в САЩ, които ще излязат в петък, за да преценят шансовете за нови повишения на лихвите. Днес ще бъдат проследени стойностите за фабричното производство в Ню Йорк, както и данните за Бежовата книга за регионалните икономически условия в Америка.

Единната валута вчера получи подкрепа и от Жан-Клод Трише, който заяви, че лихвите в еврозоната остават все още твърде ниски и допълни, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да държи инфлацията под контрол. Тези коментари доведоха до покачване на единната валута над 1.20 долара. Еврото продължава да получава подкрепа и от намерението на централната банка на ОАЕ да обърне част от резервите си в долари към евро.

EURUSD Close 1.1942 High 1.2034 Low 1.2014

Вчера еврото продължи да поскъпва и с това картината за него е вече по-оптимистична. Основна съпротива остава върхът на 1.2095. Следва 1.2130, което е 62% корекция на спада 1.2320-1.1826. При малко вероятни движения в посока надолу подкрепа има на 1.1950, което е 50% корекция на покачването от последните дни, започнало от дъното на 1.1860, като там се намира и дъното от вчерашния ден. Пробив на тези нива ще срещне следваща подкрепа на 1.1915. Дъното на 1.1860 е малко вероятно да бъде пробито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *