Доларът губи позиции заради слабо потребителско доверие

В петък доларът отстъпи срещу еврото след излизането на по-слаби от очакваното данни за потребителско доверие, които компенсираха силните стойности при основните цени на производителите. Индексът на Мичигънския университет отчете изненадващо слаб резултат от 87.4 в предварителния доклад. Новината обаче не промени нагласите за още повишения на лихвите от страна на ФЕД, въпреки че някои анализатори вече не са толкова сигурни в покачването им до 5% до средата на годината.

След излизането на данните на Мичигънския университет дилърите започнаха разпродажби на долара и той падна до нива от 1.1928 спрямо еврото, а срещу швейцарския франк загуби печалбите си и достигна 1.3104. Търговията беше слаба предвид по-дългия уикенд, тъй като пазарите в Америка ще почиват в понеделник заради празника „Ден на президентите”.

БВП на Япония нарасна с 1.4% през октомври-декември на тримесечна база и с 5.5% на годишна база, което означава, че експанзията на икономиката в страната на изгряващото слънце е далеч над отчетената в САЩ и Еврозоната за същия период. Дефлаторът на БВП, измерител на инфлацията, регистрира спад от 1.6% на годишна основа.

В предстоящата седмица пазарите ще се фокусират върху излизащите във вторник изказвания от последното заседание на ФЕД, въпреки че според някои анализатори този доклад няма да получи обичайното внимание, тъй като през последната седмица Бен Бернанке направи достатъчно ясно изказване за бъдещите намерения на централната банка. Други новини от значение през започващата седмица ще са излизащият в сряда индекс на потребителските цени за януари и излизащите в петък данни за поръчките на дълготрайни стоки.

EURUSD Close 1.1934 High 1.1944 Low 1.1859

Поскъпването на еврото в петък беше спряно непосредствено под 100МА (дневна графика). Първоначалната съпротива се намира на 1.1960, а в последствие идва и по-силната на 1.2025. Убедителен пробив на последното ниво отваря потенциал за по-трайно възходящо движение на единната валута със следващо препятствие 1.21.

Ако обаче спадът продължи и е налице пробив на дъното от 1.1849 следва 1.1760, където минава възходящата трендлиния от последните месеци формирана от дъната на 1.1640 и 1.1662.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *