Доларът губи позиции преди протокола от заседанието на Фед

Щатският долар се търгува с понижение спрямо основните конкурентни валути във вторник на фона на опасенията на пазарните участници, че Федералният резерв може да прибегне към ограничаване на монетарните стимули по-рано от очакваното.

По време на европейската търговия в обедните часове зелените пари отстъпват с 0,31 на сто спрямо японската йена, като USD/JPY отстъпва до 97,27 йени за долар.

Поскъпването на японската валута получи тласък от очаквания, че Фед може да започне поетапно свиване на своята мащабна 85-милиардна месечна програма за изкупуване на активи. Инвеститорите веднага реагираха на движението на валутната двойката, катотова предизвика значително понижение на японските капиталови пазари по време на сесията във вторник.

Трейдърите са в очакване на протокола от заседанието на Фед през юли, който се очаква да бъде публикуван в 21:00 часа българско време в сряда. Докладът може да даде допълнителни сигнали относно бъдещето на паричната политика на американската централна банка. По-рано председателят на Фен Бен Бернанке заяви, че решението за „изтъняване“ на стимулите ще зависи от това дали икономическата ситуация в страната е достатъчно стабилна.

Доларът се търгува с понижение и спрямо британския паунд, като GBP/USD добавя 0,18% до 1,5678 долара за паунд. Американските пари отстъпват и спрямо швейцарския франк – с 0,40 на сто до 0,9205.

Зелените пари губят позиции и спрямо единната европейска валута. Едно евро поскъпва с 0,39% до 1,3386 долара.

Котировката на европейски пари реагира на публикуваните в сряда официални данни за инфлацията на цените на производител в Германия. Индикаторът отстъпи с 0,1% през юли на месечна база, но добави 0,5 на сто спрямо същия период на миналата година.

Анкетираните по-рано икономисти прогнозираха ръст от 0,2% спрямо юни и покачване от 0,7 на сто на годишна база.

Зелените пари отбелязват поскъпване спрямо своите австралийски, новозеландски и канадски съименници. „Австралиецът“ губи 0,63% до 0,9057 за един щатски долар. „Кивито“ отстъпва с 1% до 0,7988 американски долара, докато USD/CAD се покачва с 0,15% до 1,0361.

Австралийският долар изгуби сила, след като Централната банка на Австралия обяви, че движението на валутния курс на страната ще бъде от значение за политиката, която ще следва. От банката не изключиха и възможността за нови понижения на основния лихвен процент.

„Кивито“ от своя страна бе подложено на натиск, след като гуверньорът на Новозеландската централна банка Греъм Уилър определи националната валута като „надценена“.

Междувременно Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, се понижава с 0,27% до 81,06 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *