Доларът достигна ново 8-месечно дъно спрямо еврото.

Доларът падна до ново 8-месечно дъно спрямо еврото в петък и като цяло отстъпи спрямо водещите конкурентни валути. Спадът на котировката на американските пари дойде на фона на очакванията, че Федералният резерв ще запази своите политики за стимулиране и след заседанието си в края на месеца, за да се гарантира възстановяване след приключилото в четвъртък блокиране на дейността на федералното правителство.

Зелените пари попаднаха под тежък натиск, след като Конгресът на САЩ прие законопроект за подновяване на работата на правителството и временно премахване на тавана на дълга. Решението дойде само няколко часа преди крайния срок, след който първата по сила икономика в света щеше да изпадне в безпрецедентен фалит.

Политическото споразумение осигури финансиране на правителството до 15 януари и премахна дълговия лимит до 7 февруари. Републиканците и демократите също така трябва да постигнат окончателно съгласие за бюджета за фискалната 2014 г. до 13 декември.

EUR/USD приключи петъчната сесия на ниво от 1,3684, постигайки дневен ръст от 0,07%. По-рано през сесията двойката достигна ниво от 1,3703 – най-високото от 1 февруари насам.

На седмична база европейските пари отчетоха поскъпване от 0,95% спрямо американския си конкурент.

Щатският долар поевтиня и спрямо йената, като USD/JPY се установи на 97,78 при дневен спад от 0,14%. Двойката завърши седмицата със загуба от 0,87 на сто.

Отстъплението на американската валута дойде на фона на опасенията, че блокажът на федералното правителство и продължаващото нестабилно икономическо възстановяване ще подтикнат Фед да запази текущия размер на стимулите си поне до началото на следващата година.

Доларът приключи петъчната сесия почти без промяна спрямо британската лира, като GBP/USD се установи на ниво от 1,6165. Валутната двойка завърши седмицата с печалба от 1,22 на сто.

Същевременно австралийският долар удари 4-месечен максимум спрямо долара в петък, след като правителствените данни от Китай показаха, че втората по сила икономика в света се е разширила с годишен темп от 7,8% през третото тримесечие след ръста от 7,7 на сто през трите месеца до юни.

AUD/USD затвори при 0,9676 – най-високото равнище от 4 юни насам и приключи седмицата с печалба от 1,71% .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *