Доларът е в най-дългата си седмична губеща серия от май 2015 г.

Щатският долар се насочва към петото си поредно седмично понижение. Индексът Bloomberg Dollar Spot Index вероятно ще отчете най-дългата си серия загуби от май 2015 г.

Тогава показателят се понижи с 4,5% за пет седмици, след което отскочи с 2,6% в рамките на седмица. Това от своя страна пък беше най-резкият 5-дневен скок от три години и половина.

След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ в началото на ноември миналата година доларът поскъпна. Малко след вота валутата беше подкрепена и от Федералния резерв, който повиши лихвените проценти в САЩ с 25 базисни пункта за пръв път от една година, информира investor.bg. Освен това Фед изрази намерение да ускори значително темпа на затягане на паричната политика през 2017 г. и да увеличи лихвите четири пъти с по 25 базисни пункта.

Фондовият пазар също беше подкрепен от победата на Тръмп, тъй като пазарите се надяват да бъдат спазени обещанията за повече фискални разходи, повече инвестиции в инфраструктурни проекти и по-малко данъци и регулации.

Към 15:20 часа българско време едно евро се обменя за 1,0681 долара, а курсът на йената е 115,21 йени за долар.

 

 

Графика: Bloomberg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *