Доларът е на 5 годишен връх спрямо йената

Доларът се търгува близо до 5-годишният си връх срещу йената, а вниманието е насочено към предстоящите данни от САЩ. Пазарните анализатори очакват данните да подкрепят позицията на Федералния резерв за постепенно намаление на стимулите през 2014 година. Долар/йена е на 105.27 и е близо до върха от 105.41, който удари в понеделник и който е най-висока стойност след октомври 2008 година.

Зелените пари се търгуват в тесен рейндж днес, тъй като японските финансови пазари ще останат затворени днес и утре заради новогодишните празници. Доларът нарасна с 21% срещу йената през 2013 година и това е най-голямото годишно повишение в проценти след 1979 година, коментира finance.bnr.bg.

Различните перспективи за монетарната политика пред САЩ и Япония са ключовия аргумент за покачването, а започналото намаление на стимулите на ФЕД може да доведе до продължение на растежа на долара и през 2014 година. В противовес на това очакванията от Японската централна банка са да задържи или дори да увеличи стимулите, за да пребори дефлацията.

В момента пазарите се фокусират върху икономическите данни от САЩ, за да придобият представа колко бързо ФЕД ще оттегля стимулите през следващите месеци. Централната банка заяви през декември, че от януари намалява месечните покупки на активи с 10 милиарда долара до 75 милиарда долара. Въпросителните са дали редукциите ще са от по 10 милиарда долара на всяко следващо заседание или ще има изчакване след първото действие, за да се провери ефекта му.

Във вторник данни показаха, че потребителското доверие в САЩ се е подобрило в края на 2013 година като мнозина са били оптимисти за бъдещите си работни места. В същото време цените на жилищата са нараснали през октомври, въпреки че скоростта на растежа се е забавила. По-късно днес ще станат ясни седмичните молби за помощи срещу първоначална безработица, както и данните за ISM индекса в производствения сектор.
Евро/долар е на 1.3752 при ударен в петък двегодишен връх от 1.3894. Единната валута получи подкрепа напоследък от репатрирането на средства от банките, които искат да укрепят счетоводните си баланси преди прегледа за качеството на активите им, който ще се извърши от ЕЦБ.
Стерлингът нарасна до 1.6596 срещу долара в сутрешните часове, което е най-високо ниво след август 2011 година. Паундът е подкрепен от позиционирането на инвеститорите за възможността АЦБ да повиши лихвите по-рано от очакваното. Паунд-йена удари 5-годишен връх от 174.85.

Австралийският долар нарасна независимо, че данни от Китай оповестени вчера потвърдиха мнението, че втората по големина икономика в света е загубила сила в края на 2013 година. Китай е най-големия пазар за износ за Австралия. Австралийският долар се разменя за 0.8910 срещу американския си съименник. Други данни от днес разкриха, че фабричната активност в Китай е нараснала с най-бавна скорост в трите последни месеца на изминалата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *