Доларът е стабилен след добри данни от САЩ

Доларът е стабилен днес след печалбите вчера дошли при добрите данни за жилищния сектор в САЩ и растежа на доходността по облигациите. Дилърите обаче изчакват Федералния резерв, за да разберат намеренията му преди да тестват важни нива на съпротиви. Единствената валута, която раздвижи пазарите беше новозеландският долар, който падна заради слаби данни, които насочват към мисълта за пауза в повишенията на лихвите, коментира bnr.bg.

Индексът на NAHB/Wells Fargo за сектора на недвижимите имоти неочаквано нарасна за трети пореден месец до седем месечен връх от 55 през август, въпреки слабостта в началото на годината. Зелените пари получиха подкрепа и от ръста на доходността по облигациите след дъната в понеделник, което увеличи привлекателността на доларите при надеждите за дипломатическо решение на кризата в Украйна, въпреки че споразумение да спиране на военните действия не беше достигнато.

Днес анализаторите ще следят оповестяването на стенограмата на Федералния резерв от заседанието през юли и коментарите от шефовете на централните банки по време на срещата на върха в Джаксън Хоул, която започва в четвъртък. Очакванията обаче са Федералният резерв да остане предпазлив в позицията си. По-късно днес излизат и стойностите за индекса на потребителските цени в САЩ, който също е фактор, тъй като слабата инфлация може да подсили очакванията, че ФЕД ще изчака по-дълго преди да повиши лихвите.

Евро/долар се търгува на 1.3356 и успява да се задържи над девет месечното дъно от 1.3333, което постави този месец, въпреки опасенията за икономиката в еврозоната и очакванията за нови монетарни облекчения на Европейската централна банка.

Долар/йена е на 102.59 и задържа бавния растеж след дъното от 8 август на 101.51, въпреки че малцина очакват пробив на 103 в близък план. Причината е, че не се очаква агресивност от Джанет Йелен в САЩ, а в същото време Японската централна банка едва ли скоро ще използва нови стимули.

Новозеландският долар спадна с 0.5% срещу американския си съименник до 0.8432 след слаби данни за инфлацията при търговците на едро и намалените прогнози за излишъка на правителството, което предполага че централната банка няма да бърза да поднови повишенията на лихвите. Основна подкрепа е 0.84, дъното от юли, а пробив на това ниво може да представлява заплаха за възходящия тренд започнал в средата на миналата година.

Австралийският долар почти не реагира на стенограмата на Австралийската централна банка от последното заседание, която не съдържаше изненади и се покачи минимално до 0.9338.

Търсене на сигурност и парични потоци към фондовете подкрепиха златото

Златото се опитва днес да спре спада от последните два дни, докато геополитическото напрежение и приливът на средства в златните фондове му оказват подкрепа, но печалбите са ограничени заради силата на акциите и долара.

Борсовите индекси нараснаха след изказването на министъра на външните работи на Русия, че всички въпроси свързани с хуманитарния конвой изпратен от Москва за облекчаване на нуждите в източна Украйна са били разрешени. Русия заяви също, че би искала спиране на огъня, за да може помощта да стигне до хората. Въпреки това напрежението остава на високи нива, а Украйна съобщава, че много хора, в това число жени и деца, са били убити докато са бягали от източна Украйна в понеделник, когато техния конвой от рейсове е бил поразен от ракети.

Спот цената напредна слабо и днес е 1299 долара за тройунция. Междувременно най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са нараснали в понеделник с 2.09 тона до 797.69 тона, което е първия ръст за последните близо четири седмици. Жълтият метал отчита растеж от около 8% тази година, в голяма степен заради геополитическото напрежение, тъй като се счита за алтернатива на по-рисковите активи. Според технически анализатори спот цената може да скочи до 1307 долара заради неуспеха за пробив на подкрепата при 1296 долара.

Другите благородни метали също нараснаха. Среброто се покачи след двумесечно дъно във вчерашния ден, а паладиума не е далеч от 13-годишния връх, получавайки подкрепа от опасенията за доставките в топ производителя Русия и изгледите за силно търсене на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *