Доларът записва най-добрата си седмица от доста време насам

Според данни на MarketWatch индексът на щатския долар (DXY) се повиши с 0,65% вчера и с 1.36% през последните пет дни. DXY също така надхвърли 50-дневната си проста пълзяща средна (SMA), след като от март насам се търгуваше под този важен технически индикатор.

През последните 24 часа Биткойн поевтиня с 2.42%, а през последната седмица стойността му спадна с близо 10%. Към момента водещата криптовалута по пазарната капитализация се търгува за 26,889 долара.

Акциите също отбелязаха спад, като индексът S&P 500 се понижи с 0.16% в петък и с 0.44% през седмицата.

Наблюдаваните отстъпления при рисковите активи като акции и криптовалути съвпадат с предстоящия спор за тавана на дълга в правителството на САЩ. Миналия месец републиканците от Камарата на представителите приеха законопроект, в който се предлага увеличение на тавана на дълга с 1.5 трилиона долара, при условие че президентът Джо Байдън одобри значителни съкращения на разходите.

Съобщенията обаче сочат, че Байдън е отказал да участва в преговорите за разходите, свързани с тавана на дълга, който в момента е 31.4 трилиона долара. Съобщава се, че във вторник президентът Байдън е провел среща в Белия дом с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, лидера на малцинството Хаким Джефрис, лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидера на малцинството Мич Макконъл, за да обсъдят въпроса.

Според NBC News обаче, в преговорите е постигнат малък напредък и насрочената за петък последваща среща е отложена за следващата седмица.

По-рано тази седмица министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отправи предупреждение, че ако не се повиши таванът на дълга, това може да доведе до „икономическо бедствие“ за Съединените щати. Тя също така прогнозира, че паричните резерви на правителството могат да се изчерпат в началото на юни, ако въпросът с тавана на дълга остане нерешен.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *