Доларът и акциите на Wall Street паднаха отвисоко

Зелените пари завършиха седмицата при курс USD 1.4635, едновременно с това смъквайки се до 80.3365 йени и купувайки паунда с 1.6426. Франкът се търгува на рекордните USD 1.1997.
Пазарите оцениха няколко негативни новини за долара – на първо място разбира се серията слаби икономически данни, от които ръстът на безработицата до 9.1% през май беше само черешката. Също така, вече две рейтингови агенции предупредиха, че могат да намалят кредитния рейтинг на САЩ заради политически разногласия около тавана на дълга. Също така, в Европа вторият спасителен пакет за Гърция изглежда наближава, което засилва основната валутна алтернатива на долара. Но в сила е и друга зависимост: слабите икономически данни повишават вероятността Федералният резерв да приложи мерки за количествено подпомагане на икономиката, след като QE2 изтекат в края на юни. Това от своя страна е отлично за пазара в САЩ, макар и да дърпа долара силно надолу.
Засега последният от изброените фактори е само спекулативен и фондовият пазар вчера регистрира рязък спад, като индексът на ликвидните компании DJIA се понижи с почти 100 пункта, затваряйки на ниво 12151 пункта, спад от 2.3% в рамките на седмицата. Анализатори припомнят, че периодът на седмични понижения в Dow е най-продължителният от 2004 г. насам – пет седмици на минус. В рамките на DJIA, 28 от 30 компании поевтиняха. Открои се сред печелившите веригата Wal-Mart, заради обявената програма за обратно изкупуване на акции на стойност 15 млрд. долара. За S&P спадът е до 1300 пункта, а за технологичният Nasdaq до 2732 пункта. На суровинните пазари основен фактор вчера беше спадащият долар.
Петролните инвеститори са в очакване на срещата на ОПЕК следващата сряда, която би могла да внесе изменения във фундаментите на търсенето и предлагането. Снощи петролът поевтиня с близо 2 долара след изнасяне на данните за трудовия пазар, но после възстанови цената си до 100.22 долара за барел WTI и 115.84 долара за барел брент. Бягащите от акциите инвеститори, които се опитваха заедно с това да намерят убежище за обезценяващите се доларови активи, прецениха петролните фючърси за достатъчно сигурни за момента.
По същата причина и златото увеличи цената си до 1542 долара за тройунция, макар че в петък в медиите се появиха много спекулации как големите инвеститори ще започнат да продават при близките до рекорда цени. Сутрешното кафе започва да горчи: вчера кафето на световните стокови борси поскъпна с 3.7%. А за тези, които го пият със захар – захарта поскъпна с 1.83%. Доларовият индекс на Nasdaq се смъкна в петък с 0.753% до 73.783 пункта.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *