Доларът консолидира около вече постигнатите нива

Доларът възвърна позиции срещу основните европейски валути и японската йена в четвъртък. Пазара продължи да преоценява ефекта на урагана „Катерина”, като данните бяха по-добри от очакваните. Спада в цените на акциите на компаниите от петролния бизнес също бе по-малък от очакваното. Аукциона на щатските 10-годишни книжа също премина нормално.

Не бива да забравяме, обаче, че последиците от урагана макар и не толкова трагични колкото се очакваше са сериозни. При цени на петрола по-близо до 60 дол./б отколкото до 70 дол./б и доходности по 10-годишните книжа от 4.13% спрямо 4% за предната седмица доларът успя да възвърне част от загубеното. Срещу канадския и австралийският долари зелените пари загубиха позиции, което в известна степен можем да отдадем на покачването на цената на златото, постигнало нов връх за годината.

Канадският долар достигна деветмесечен връх срещу щатската валута в четвъртък, което се дължеше на по-добрите от очакваните данни за уплътняване на производствения капацитет. Те станаха причина пазарните участници да очакват бъдещи покачвания на лихвата от страна на Централната банка на Канада. Доларовата търговия в петък до голяма степен ще се определи от данните за заетостта които се очакват по-късно днес.

Стерлингът постигна двумесечен връх срещу еврото в четвъртък, но изказванията от страна на Централната Банка на Великобритания, че ще остави лихвите без промяна охлади ентусиазма на пазара. Миналия месец банката намали лихвите за пръв път от две години при не особено добри данни за икономиката и опасения от свиване на потребителското търсене след бомбените атаки в лондонското метро. Много от участниците на пазара считат, че ще мине известно време преди банката да реши да понижи лихвите с още 0.25%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *