Доларът напредва след думите на Бернанке за още повишения на лихвите

Доларът напредна вчера до близо шестсемичен връх срещу еврото – 1.1860, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке оповести, че централната банка ще продължи да покачва лихвите с цел предотвратяване на инфлацията.

В първата си реч пред Конгреса новият председател на ФЕД изказа мнение, че американската икономика използва почти целия си капацитет, но предупреди, че е изправена пред висока инфлация, ако липсва адекватна монетарната политика. Пазарите очакваха този оптимизъм и много инвеститори останаха на мнение, че политиката на банката, поне засега, няма да търпи промяна след смяната на Алън Грийнспан. След вчерашното изявление на Бернанке, анкета сред анализаторите показа, че очакванията на пазарите не са се променили и съществува консенсус за повишение на лихвите до 4.75% през месец март по време на следващото заседание на ФЕД.

В момента дилърите все още се колебаят да заемат нови позиции преди втората част от изявлението на Бернанке пред Конгреса днес в 17:30 часа, когато той ще говори пред банковата комисия на Сената. Очакванията на пазарите са, че той няма да промени тона си от вчера.

Пазарите са в очакване и на данните за БВП на Япония, излизащи утре като прогнозите са за растеж от 1.2% през последното тримесечие на миналата година. Такава цифра съответства на 5% растеж на годишна основа, което пък би означавало, че експанзията на японската икономика за този период е била по-голяма от тази на икономиките в САЩ и Еврозоната. Силната икономика и покачването на потребителските цени в Япония водят до нарастване на спекулациите, че японската централна банка ще спре през април захранването на пазарите с парични средства. Лихвите в Япония обаче не се очаква да нарастнат скоро от нулевите нива. Това от своя страна, кара анализаторите да прогнозират, че потокът от йени към високодоходни валути ще продължи.

Перспективите за по-високи лихви в САЩ помогнаха на долара вчера да покрие загубите си, претърпени след излизането на данните за нетните капиталови потоци за декември, които показаха, че са недостатъчни за покриването на месечния търговски дефицит от 65.7 милиарда долара. Нетните капиталови потоци отчетоха 56.6 милиарда долара, което е много по-малко от предварителните очаквания за 82.3 милиарда долара.

Припомняме, че търговският дефицит беше основната причина за тригодишния спад на долара до 2005 година, когато нарастването на американските лихви помогна на зелените пари, привличайки свободните средства на инвеститорите към активи деноминирани в долари.

EURUSD Close 1.1890 High 1.1956 Low 1.1870

Опитът на еврото да поскъпне беше прекратен точно при линията на низходящия тренд от 1.2300 областта и убедителен пробив под 1.1860 ще се счита за негативен сигнал с първоначална цел при 1.1780, но не трябва да се изключва и тест на долната граница на средносрочния рейндж при 1.1600. Индикаторите за момент остават в екстремна територия и представляват риск от фал шив пробив под 1.1860. За да се неутрализира низходящия натиск е необходимо поскъпване над 1.1950 и потвърждение над 1.2035.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *