Доларът на кръстопът в очакване на търговския дефицит на САЩ

Доларът поскъпна леко в азиатската сесия днес, отдалечавайки се от тримесечните минимуми срещу еврото и йената. Движението обаче бе нерешително, предвид очакваните данни за американската икономика – утре данните за търговския дефицит и в петък за производствените цени и продажбите на дребно.

Пазарът e все по-чувствителен към новини, които могат да повлияят върху решението на Федералния резерв за лихвата в края на месеца. Очакванията за търговският дефицит са за свиване през месец ноември след рекордните стойности за октомври. Тези очаквания ще са водещи при днешната търговия, като пазарът се съобразява с три очертаващи се тенденции. А именно – забавянето на растежа на икономиката на САЩ, ускоряването на растежа на европейските икономики и инвестициите в Азия. В подкрепа на по-слаба Америка и по-силна Европа вчера бе ZEW индексът, който показа най-висока стойност за януари от две години насам. Оказа се също така, че е налице и ръст в другата голяма европейска икономика – Франция, където индексът на индустриалното производство показа ръст за ноември.

Пазарът в момента е движен основно от лихвените очаквания, като Европейската централна банка се очаква да остави лихвата непроменена на 2.25% на заседанието си в четвъртък, а Федералния резерв да увеличи лихвата с 0.25% до 4.5% на 31 януари. Изглежда че всичко е ясно, но големият въпрос е дали Фед ще преустанови рестриктивната политика и ще спре да увеличава лихвения процент.

EURUSD Close 1.2065 High 1.2111 Low 1.2035

Във вторник доларът продължи корекцията на рязкото движение от края на предната седмица. След като линията на даунтренда бе пробита потенциала за движение на единната валута нагоре е открит. Корекцията изглежда приключила. Пробив под 1.2000 обаче променя сценария и можем да считаме, че се насочваме в обратна посока, т.е. продължава поскъпването на долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *