Доларът отново расте срещу йената, след двумесечното дъно от петък

Зелените пари напреднха до 98.21 йени, което е с 3.5% повече от дъното на 94.98 доситгнато при волатилна търговия в петък, докато инвеститорите се опитваха да разтълкуват дълго очаквания доклад за трудовата заетост в САЩ. Дъното е най-ниската стойност след 4 април, когато Японската централна банка пусна в действие смела програма от облекчения, които силно отслабиха йената срещу долара.
Доходността по държавните американски облигации нарасна след доклара, който показа мало по-добър от очакваното резултат в размер на 175 000 създадени работни места през месец май. Това накара инвеститорите да търсят долари след като по-рано през седмицата закриваха дълги доларови позиции в очакване на слаб резултат.
Инвеститорите се втренчиха в подобренията на трудовия пазар, тъй като това е необходимо условие за Федералния резерв да започне да ограничава програмата си по изкупуване на облигации в размер на 85 милиарда долара на месец. Въпреки, че резултата беше по-добър от очакваното той не е достатъчно силен, за да изисква по-ранни действия от ФЕД.
Японският борсов индекс Никей, който следва напоследък траекторията на долар-йена, скочи рано днес с 3.4%, а инвеститорите настройваха доларовите си хеджовете с покупки на японски акции.
Силният американски долар свали австралийския си съименик до 20-месечно дъно  от 0.9393. Падането дойде при неочаквано слаб резултат от уикенда за търговията в Китай. Вътрешното търсене също се оказа вяло. Официалният празник и затворения пазар в Сидни доведе до по-рязко движение и затвърждаване на негативните настроения срещу австралийския долар, който се обезцени със 7.7% през миналия месец при опасенията за бавно възстановяване в Китай и изненадващото намаление на лихвите. Днес котировките са 0.9412.
Новозеландският долар също падна и се търгува на 0.7851 при достигнато по-рано почти 11-месечно дъно от 0.7821. Подкрепа е 0.7808, което е дъно от юни 2012 година, а съпротива е 0.7860. Инвеститорите очакват изявлението след редовното заседание на Резервната банка на Нова Зеландия в четвъртък, за да потърсят сигнали дали банката е близо до повишение на лихвите с цел охлаждане на пазара на недвижимите имоти. Японската централна банка също започва днес двудневно редовно заседание, където не се очаква промяна на монетарната политика, въпреки допусканията за коментари относно последната волатилност на японските пазари.
Златото без нови драматични спадове
Златото днес се повиши след спада с 2% в петък, тъй като покупките в Китай компенсираха страховете, че Федералния резерв може скоро да започне да намалява монетарните стимули заради последните силни данни от пазара на труда.
През месец май бяха открити повече работни места в САЩ в сравнение с предходния месец, което намали шансовете за по-продължителни стимули и натежа върху златото, което се използва като средство за защита срещу инфлацията.
Китай обаче остава единственият подкрепящ метала фактор. Търсенето на злато в Китай, който е втория по големина купувач на злато в света след Индия, нарасна след срива на цената до 2-годишно дъно около 1320 долара през април. Ограниченото предлагане доведе пък до рекордно високи премии. Спот цената днес отчита растеж от 0.2% до 1386 долара за тройунция. В петък тя отчете най-големия дневен спад  за последните 3 седмици, когато фондовете бягаха от метала при опасенията за бъдещето на програмата за покупки на облигации на ФЕД.
Данни от уикенда показаха, че нарастват рисковете икономическия растеж в Китай да спадне допълнително през второто тримесечие. Слабостта на китайската икономика провокира инвеститорите да бягат от златните активи и да се насочат към пазарите на акции.
Председателят на ФЕД-Филаделфия Чарлз Плосър заяви в петък, че доклада за заетостта е показал, че засега съкращението на правителствените разходи не се е отразило, така както мнозина са се опасявали и че централната банка трябва още сега да редуцира покупките на облигации. Плосър обаче е в малцинството на 19 членния състав на ФЕД вземащ решения. Мнозинството все още подкрепя покупките на облигации на стойност 85 милиарда долара на месец, за да се стимулират инвестициите, заетостта и общия икономически растеж.
По-силно представящите се акции през тази година привлякоха инвеститорите, а това също намали търсенето на злато. Активите на най-големия фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 0.06% до 1007.14 тона, което е най-ниска стойност за последните 4 години. В същото време обаче доклад показа, че хедж фондовете са увеличили за втора поредна седмица залозите си за златото и среброто при фючърсите и опциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *