Доларът отстъпва след разочароващи данни за сектора на услугите

Доларът поевтиня спрямо единната европейска валута и йената в резултат на по-ниски от очакваните данни за сектора на услугите в страната, изразени чрез ISM индекса за септември, който регистрира спад от 9.2 пункта, достигайки 56.6, спрямо очаквания за 59.5. Въпреки по-високия брой на планираните съкращения на работни места за щастката икономика /71836, при 70571 за август/ зелените пари удържаха позиции спрямо канадския и австралийския долар.

Икономическите данни от САЩ намекват за забавена бизнес активност, а повишението в ръста на потребителските цени – за инфлация. Дали икономическият спад е резултат от природните бедствия все още остава под въпрос. На фона на противоречивата икономическа картина отново лихвеният диференциал поддържа курса на зелените пари. Под заплаха от инфлация ФЕД продължава да намеква за рестриктивните си намерения, давайки възможност на зелените пари да поскъпват прогресивно спрямо majors от началото на септември. За последните три седмици пазарът беше свидетел на поскъпване на долара със 4% спрямо йената и с 5% спрямо еврото.

Въпреки намалелите запаси от горива в САЩ, които достигнаха най-ниските си равнища от 15 г. насам, следвайки ограничения добив след разрушенията, причинени от Катрина и Рита, суровият петрол в страната поевтиня с близо долар, достигайки $62.77 за барел.

Единната валута получи подкрепа от PMI индескса на услугите в еврозоната, който достигна 54.7 за септември спрямо 53.4 за август. Повишените шансове за формиране на коалиционно правителство между партиите на Меркел и бившия канцлер също оказаха положително влияние върху стойността на единната валута, на фона на противоречивото настроение на електората, който показва “умора” от проточилите се партийни дебати.

Японската валута се възползва от слабостта на зелените пари като достигна най-високата си стойност от началото на седмицата в началото на търговската сесия от четвъртък. Доларът достигна нов връх за годината в рамките на вчерашната търговска сесия (Y114.43), което е с 12.5% по-висока стойност от най-ниската за годината – Y101.68. Движенията на валутната двойка ще се определят в краткосрочен план от изявленията за промяна в монетарната политика на Централната Банка на Япония и от предстоящите данни за американската икономика в края на настоящата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *