Доларът падна спрямо еврото след коментари от ЕЦБ

Доларът спадна спрямо останалите основни валути в понеделник, поради малко по- лошите от очакваното данни за неселскостопанската заетост в САЩ от края на миналата седмица, докато коментари на политиците от ЕЦБ намалиха очакванията за повече стимули и подкрепиха еврото.

В изминалият петък данните показаха, че американските работодатели са разкрили 192 000 работни места през март, след като разкриха 197 000 през февруари. Нивото на безработицата остана непроменено на 6,7%. Очакванията на икономистите бяха за малко по-голям ръст на работните места от 200 000 и спад на безработицата до 6,6%.

Данните за нивото на безработицата разочароваха някои, които бяха заложили, че по- добър доклад би подкрепил допълнително решението на Фед да увеличи лихвените проценти, което би оскъпило долара през идните месеци.

Председателят на Фед Джанет Йелън заяви на пресконференцията на 19 март, че американската централна банка може да увеличи лихвените проценти по- рано от очакваното. В момента овърнайт лихвите са почти нулеви.

В понеделник коментари от служителите на ЕЦБ, Евлад Новотни и Ивс Мерш загатнаха, че не предстои бъдещо облекчение в политиката на банката, което оскъпи еврото спрямо долара.

Новотни заяви, че няма нужда да се действа незабавно, за да се контрира дезинфлацията в еврозоната, докато Мерш заяви, че макар централната банка да е обмислила възможността за прилагането на програма за масивно изкупуване на облигации, това в крайна сметка е останало на по- заден план.

Еврото бе под натиск откакто членът на управителния съвет на ЕЦБ и президент на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви на 25 март, че отрицателните лихвени проценти биха били по- подходящи, за да се спре поскъпването на еврото.

На априлското си заседание във Франкфурт ЕЦБ отвори вратата към използването на количествени облекчения и други парични политики, предназначени за спасяването на еврозоната от притеснително ниската инфлация.

Доларът освен това загуби позиции и спрямо японската йена, след като бе на печалба през последните две седмици, преди публикуването на данните за неселскостопанската заетост в САЩ. Възможността за ново печатане на пари в Япония, от друга страна, ограничи движението в понеделник, след като ЯЦБ започна двудневното си заседание.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, бе на загуба от 0,24% до 80.217. Еврото бе на печалба от 0,27% спрямо долара, като последно се разменяше за 1.3742 долара, освен това доларът бе на загуба от 0,13% спрямо йената на 103.08 йени. Доларът достигна едноседмично дъно спрямо йената по- рано през сесията.

Доларът също така бе на загуба от 0,49% спрямо швейцарския франк като се разменяше за 0.8877 франка.

Търговци купуваха йената с очакването, че ЯЦБ може да изненада пазарите като не обяви никакви допълнителни стимулативни мерки. Японската валута освен това бе подкрепена от търсенето на безопасни активи, предвид спадът на американските акции в понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *