Доларът печели позиции при все по-ниска активност на пазара

Доларът поскъпна в понеделник, като най-изявено бе движението срещу валутите, предлагащи висока доходност. Това са паундът, канадският и австралийският долар. Не толкова изявено бе движението срещу йената, еврото и швейцарския франк.

В азиатската търговия днес тенденцията се задълбочи, като особено силно доларът поскъпна срещу йената. Причина за това движение бе закриването на големи къси позиции, отразили се силно на тънкия предпразничен пазар. Продажбите на йени от индивидуални инвеститори и пенсионни фондове, които търсят по-високодоходни облигации, продължават, което подава гориво за ново изстрелване на долара.

Потенциалът за големи движения изглежда ограничен поради ниската предпразнична активност. Възможно е обаче някой от големите играчи да раздвижи пазара именно поради по-слабата ликвидност. С твърде малко значими новини в календара за тази седмица, пазарът ще се концентрира в новините за започналото строителство на домове и в индекса на производствените цени, в търсене на данни, които да подскажат какво ще каже Федералния резерв относно лихвата през януари.

EURUSD Close 1.2007 High 1.2040 Low 1.1974

Единната валута достигна до непосредствените си възходящи цели при 1.2060-1.2075 областта, която представлява ключова зона на съпротива и ще бъде определяща за средносрочните перспективи пред еврото. Само дневно затваряне над последната ще бъде сигнал за движение към 1.2200 областта на първо време. Рискът в момента е насочен към връщане под 1.1905, което ще се счита за негативно развитие и на прицел отново ще бъде 1.1815.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *