Доларът поевтиня, повлиян от индекса на потреблението в САЩ

Доларът поевтиня в четвъртък, след като бяха обявени данните за индекса на личното потребление в САЩ. Търговският департамент на САЩ обяви рекорден спад на индекса с 0.4 пункта за месец ноември, забавяйки ръста си на годишна база до едва 2.7 пункта, което е най-ниска стойност от юли насам. Индексът на личното потребление е любим на Фед показател при вземане на решения относно лихвената политика.

Следващата среща на Комитета по лихвена политика към Федералния резерв е насрочена за 31-ви януари. На нея се очаква лихвата в САЩ да бъде увеличена за 14-ти пореден път с 25 базисни пункта до 4.5%. През годината увеличението на лихвата изигра ключова роля за силното поскъпване на долара спрямо основните валути. Годината ще приключи с ръст на долара, при три последователни години на спад преди това. През изминалата година фокусът върху лихвените проценти бе определящ за валутните курсове.

EURUSD Close 1.1868 High 1.1899 Low 1.1810

Доларът рязко поевтиня в четвъртък следобед. Въпреки това не успя да пробие съпротивата при 1.1900. В случай, че нивото 1.1800 бъде пробито, можем да разглеждаме 1.1740 и 1.1640 като цели на рязкото поскъпване на долара. Пробив на 1.1985 ще сигнализира за атака на 1.2030, където е разположена в момента линията на основната съпротива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *